VW odgodio odluku o gradnji tvornice u Turskoj! Je li Srbija opet u igri?

Foto: Volkswagen

IAKO je Erdogan već naložio da Passat mora biti novi turski narodni auto i time je zahvalio njemačkom gigantu, nove vijesti potvrđuju drastično zahlađenje odnosa.

Volkswagen je danas objavio kako odgađa odluku o gradnji nove tvornice u blizini turskog grada Izmira zbog vojne ofenzive Turske na sjeveru Sirije. "Uprava Volkswagena odgodila je odluku o novoj tvornici", rekao je glasnogovornik VW-a. Kompanija pozorno prati situaciju i zabrinuta je zbog razvoja događaja, dodao je.

Podsjetimo, Volkswagen je već donio odluku o preko milijardu eura vrijednom ulaganju u izgradnju tvornice automobila u Turskoj. Nova tvornica je trebala s radom startati već 2022. godine, a iz nje bi godišnje izlazilo oko 300.000 automobila, i to Passata i Škodi Superb.Time bi se oslobodili kapaciteti tvornice u Emdenu, i to za proizvodnju električnih modela.

Podsjetimo, u velikom finalu Turska je usprkos negodovanjima iz EU-a izabrana ispred lokacija u Bugarskoj, Srbiji i Rumunjskoj. Štoviše, brojni mediji su izvještavali kako Srbija ima najveću šansu da dobije tvornicu, a da je poznata i lokacija. Prva ideja je bila da se gradi u Velikoj Plani. Kako konačna odluka nije donesena, u Srbiji se još uvijek mogu nadati kako će Volkswagen svoju 123. tvornicu izgraditi upravo kod njih.

Pročitajte više