Zbog ovog sustava i Nizozemci će iz Volkswagena izlaziti na najnormalniji način

Foto: Volkswagen

VOLKSWAGEN uvodi još jedan sustav asistencije u svoje automobile. 

Prvi model koji će dobiti novi sustav asistencije je ID.7, najprestižniji električni model marke. Radi se o sustavu upozoravanja pri izlasku iz vozila koji je posebno koristan u gradskim uvjetima. Naime, pri izlasku iz automobila vozač i putnik mogu izazvati opasnu situaciju ako ne provjere mrtvi kut, odnosno okolinu iza sebe. 

Tu su posebno ranjivi biciklisti koji se pri naglom otvaranju vrata automobila nerijetko ne stignu zaustaviti, pa lako dolazi do nezgode. Ovaj sustav nadzire okolinu i zvučnim signalom upozorava vozača ako nije sigurno otvoriti vrata. 

Sustav pomoću dva radarska senzora smještena u prednjem odbojniku skenira okolinu. Ako primijeti objekt koji se primiče obavijestit će korisnika vozila crvenim LED svjetlom u retrovizoru. Povuče li korisnik ručicu i krene otvarati vrata, ona će nakratko biti stopirana, a nakon što se vrata otvore aktivirat će se zvučni signal. Sustav je aktivan tri minute nakon što se automobil parkira i ugasi motor. 

Novi sustav vrijedi i za vrata suvozača, kao i stražnja bočna vrata. Osim u ID.7 Volkswagen će ovaj sustav standardno isporučivati na novom Passatu te Tiguanu. Golf, ID.4 i ID.5 će ga dobiti samo u okviru dodatne opreme. 

A kako to rade Nizozemci?

U Nizozemskoj gdje ima izuzetno puno biciklista u prometu puno vozača je usvojilo specifičan način otvaranja vrata. Iako se čini najlakše samo posegnuti bližom rukom i otvoriti vrata, taj način nije najbolja ideja jer tako nemate dovoljno dobar pregled okoline iza sebe. 

>> VIDEO Cijelo vrijeme krivo otvarate vrata na automobilu, evo i zašto

Sigurnije je otvarati vrata na lijevoj strani vozila desnom rukom jer se time automatski okrećete i imate mogućnost na vrijeme uočiti sudionika u prometu koji upravo prolazi uz auto.

Pročitajte više