10 najpoznatijih scena potjere. Koja vam je najbolja?

Screenshot: YouTube

SCENE potjere često su najuzbudljiviji dijelovi akcijskih i avanturističkih filmova. Bez obzira na to je li riječ o parkouru kroz kaotične gradske ulice ili o vrtoglavoj automobilskoj potjeri usred surove pustinje, ove sekvence pune napetosti i dinamične akcije drže nas na rubu sjedala.

Kritičari Hollywood Reportera odlučili su istražiti koje su potjere ostavile najdublji trag u filmskoj povijesti, izdvajajući one koje se ističu zbog odlične glume, besprijekorne montaže, izvanrednog vizualnog stila i savršeno usklađene glazbene podloge. Od Indiane Jonesa koji bježi od kamene gromade u drevnom hramu, do nevjerojatnih vratolomija Toma Cruisea u Nemogućoj misiji, u nastavku donosimo deset legendarnih scena potjere. Koja vam je najbolja?

Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega (Raiders of the Lost Ark)

Prvi film u serijalu Indiana Jones, Otimači izgubljenog kovčega, počinje kultnom scenom u kojoj Harrison Ford, u ulozi Indyja, izbjegava zamke i bježi od kotrljajuće kamene gromade nakon što je ukrao kipić u drevnom peruanskom hramu.

Francuska veza (The French Connection)

Francuska veza, triler Williama Friedkina iz 1971. godine, ima jednu od najboljih automobilskih scena potjere. Legendarna scena prikazuje Genea Hackmana u ulozi detektiva Jimmyja Popaja Doylea kako u svom autu juri za vlakom u kojem se nalazi plaćeni ubojica. Film je osvojio pet Oscara, a snimatelj Owen Roizman dobio je nominaciju za najbolju fotografiju.

Bullitt

Akcijski triler redatelja Petera Yatesa Bullitt prati Stevea McQueena u ulozi detektiva Franka Bullitta, koji lovi grupu gangstera jer su ubili važnog svjedoka. Jedna od najpoznatijih scena u filmu je scena automobilske potjere u kojoj Bullitt vozi svoj Mustang kroz ulice San Francisca. Scenu je snimao William A. Fraker, a montažu je radio Frank P. Keller, koji je osvojio Oscara za svoj rad.

Bourneov ultimatum (The Bourne Ultimatum)

Akcijski serijal o Jasonu Bourneu, kojeg glumi Matt Damon, poznat je po kvalitetnim scenama potjere. Jedna od najboljih pojavljuje se u Bourneovom ultimatumu, koji je režirao Paul Greengrass. Scena prikazuje Jasona Bournea kako lovi plaćenog ubojicu u Maroku, a uključuje potjeru na motociklu, trčanje po krovovima kuća, kao i borbu prsa o prsa. Film je osvojio Oscara za najbolju montažu, najbolji zvuk i najbolju montažu zvuka.

Terminator 2: Sudnji dan (Terminator 2: Judgment Day)

Terminator 2, redatelja Jamesa Camerona, imao je premijeru 1991. godine i danas nosi titulu jednog od najboljih akcijskih filmova svih vremena. Film ima brojne kvalitetne akcijske sekvence, a jedna od najboljih je scena potjere u kojoj T1000 lovi Johna Connora (Edward Furlong) i Terminatora (Arnold Schwarzenegger), koji pokušavaju pobjeći na motoru. Film je bio veliki komercijalni uspjeh, a uz to je osvojio četiri Oscara.

Sjever-sjeverozapad (North by Northwest)

Špijunski triler Sjever-sjeverozapad iz 1959. godine je jedno od najboljih filmskih ostvarenja legendarnog Alfreda Hitchcocka. Film ima poznatu scenu potjere u kojoj Roger Thornhill, kojeg je utjelovio Cary Grant, kroz polje bježi od poljoprivrednog zrakoplova.

Nemoguća misija: Raspad sistema (Mission: Impossible - Fallout)

Iako akcijska franšiza Nemoguća misija ima brojne scene potjere, jedna od najpoznatijih pojavljuje se u Raspadu sistema iz 2018. godine. Scena prikazuje Ethana Hunta (Tom Cruise) kako skače s jednog nebodera na drugi, u potjeri za negativcem Augustom Walkerom, kojeg je utjelovio Henry Cavill. Cruise se ozlijedio tijekom snimanja ove potjere, zbog čega je snimanje zaustavljeno na šest tjedana.

Harry Potter i darovi smrti, 2. dio (Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2)

Kao i Nemoguća misija, serijal Harry Potter pun je uzbudljivih scena potjere, ali jedna od najzabavnijih pojavljuje se u drugom dijelu Darova smrti iz 2011. godine. Scena prikazuje Harryja, Rona i Hermionu kako bježe iz banke Gringotts nakon što su ukrali horkruks iz Bellatrixinog trezora. Tijekom bijega oslobodili su zatočenog zmaja koji ih je zatim odveo na sigurno.

Vozač (Baby Driver)

Akcijski film redatelja i scenarista Edgara Wrighta iz 2017. godine počinje uzbudljivom scenom potjere u kojoj talentirani mladi vozač Miles, poznatiji kao Baby, pomaže grupici od troje kriminalaca da pobjegnu nakon pljačke banke. U pozadini za to vrijeme svira pjesma Bellbottoms benda The Jon Spencer Blues Explosion.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta (Mad Max: Fury Road)

Pobješnjeli Max: Divlja cesta redatelja Georgea Millera po mnogim je kritičarima jedan od najboljih filmova 2010-ih. Film sadrži poznatu scenu potjere u kojoj Nicholas Hoult u ulozi ratnika Nuxa lovi Furiosu, koju glumi Charlize Theron, kroz postapokaliptičnu pustinju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.