7 filmskih nastavaka koji su bolji od samih originala

Screenshot: YouTube/TriStar Pictures

U MORU nastavaka, remakeova i reboota popularnih filmskih klasika, mnogi ljubitelji filma složit će se da je originale teško nadmašiti. No, uvijek postoje iznimke.

Neki filmski nastavci ističu se po tome što su nadmašili svoje prethodnike u zaradi ili ocjenama publike i kritičara. U nastavku donosimo popis sedam filmskih nastavaka koji su u mnogočemu bolji od svojih prethodnika.

Terminator 2: Sudnji dan (Terminator 2: Judgment Day) 

Film prati Terminatora (Arnold Schwarzenegger) koji je poslan u prošlost kako bi spasio Johna Connora od napredne verzije Terminatora. Connor će u budućnosti postati vođa pobune protiv zle umjetne inteligencije Skynet, zbog čega ga Skynet želi uništiti pod svaku cijenu te u prošlost šalje naprednu verziju Terminatora kako bi ga ubila dok je još dijete.

Iako je prvi Terminator iz 1984. godine odličan film, njegov nasljednik Terminator 2: Sudnji dan za mnoge je najbolji film u cijeloj akcijskoj franšizi. Uz izvrsne specijalne efekte i zaradu koja je prešla 500 milijuna dolara, Terminator 2 istaknuo se i zbog transformacije okorjelog Terminatora iz prvog filma u heroja priče u drugom filmu.

Kum II (The Godfather Part II)

Kum II je istovremeno i prednastavak i nastavak Kuma iz 1972. godine. Film prikazuje uspon Vita Corleonea (Robert De Niro) koji je samostalno izgradio mafijaško carstvo obitelji Corleone, kao i pad njegovog sina Michaela (Al Pacino), koji je naslijedio carstvo.

Iako Kum II nije uspio nadmašiti Kuma u zaradi, mnogi kritičari smatraju da je priča bolja nego u originalnom filmu. Kum nam je pružio uvid u svijet mafije, a Kum II je proširio taj svijet i pokazao gdje se sve proteže. Osim toga, Al Pacino je izvanredno prikazao pad Michaela Corleonea, koji se iz idealista kojem je obitelj bila na prvom mjestu pretvorio u brutalnog šefa mafije, spremnog na ubojstvo vlastitog brata.

Shrek 2

Shrek 2 prati ogra Shreka (Mike Myers) i njegovu ženu Fionu (Cameron Diaz), koji nakon medenog mjeseca iz snova dobivaju poziv Fioninih roditelja iz kraljevstva Tamo tamo daleko. Fionin otac kralj Harold (John Cleese) je u šoku nakon što dozna da se njegova kći udala za ogra, zbog čega uz pomoć Vilinske kume (Jennifer Saunders) planira uništiti njihov brak.

Shrek je postao prvi film koji je osvojio Oscara za najbolji animirani film, ali njegov nastavak bio je još veći hit. Shrek 2 zaradio je čak 935 milijuna dolara u kinima diljem svijeta i osvojio je dva Oscara. Priča je tematski dublja jer nam prikazuje Shrekov put od osobe koja želi promijeniti sve na sebi kako bi udovoljila drugima, do osobe koja je zadovoljna sobom. Isto tako, upoznajemo nove kompleksne likove, među kojima je najpoznatiji Mačak u čizmama (Antonio Banderas).

Thor: Ragnarok

Thor: Ragnarok treći je film u serijalu o Marvelovom superjunaku Thoru. Film prati Thora (Chris Hemsworth) i njegova brata Lokija (Tom Hiddleston) koji, nakon smrti svog oca Odina (Anthony Hopkins), moraju spasiti planet Asgard prije nego što ga uništi Hela (Cate Blanchett), njihova starija sestra za koju nisu znali.

Uz zaradu od 865 milijuna dolara i ocjenu 93 posto na Rotten Tomatoesu, Ragnarok je najprofitabilniji i najbolje ocijenjeni film u cijelom serijalu o Thoru. Odlična akcija, dinamika između Hemswortha i Hiddlestona, zanimljivi novi likovi te dobar humor čine ovaj film jednim od najboljih u svijetu Marvelovog filmskog svemira.

Paddington 2

Paddington 2 prati medvjedića Paddingtona (Ben Whishaw), koji završi u zatvoru nakon što je optužen za pljačku koju nije počinio. Paddington i njegova obitelj moraju pronaći pravog krivca kako bi dokazali njegovu nevinost.

Paddington 2 zaradio je 227 milijuna dolara diljem svijeta i smatra se jednim od najboljih filmova 2010-ih. Obožavatelji tvrde da je nastavak Paddingtona bolje prikazao duh dječjih priča na kojima su bazirane ove popularne obiteljske komedije.

Vitez tame (The Dark Knight)

Superherojski film Vitez tame prati superheroja Batmana (Christian Bale), koji, uz pomoć šefa policije, Jamesa Gordona (Gary Oldman) i okružnog tužitelja Harveyja Denta (Aaron Eckhart) pokušava stati na kraj anarhistu i kriminalcu Jokeru (Heath Ledger).

Batman: Početak oživio je franšizu Batman, ali Vitez tame podigao ju je na novu razinu. Film je zaradio više od milijardu dolara u kinima diljem svijeta, a mnogi kritičari svrstali su ga na popis najboljih filmova svih vremena. Kroz zanimljivu priču film obrađuje složene teme kao što su anarhizam i terorizam, a tu je i nezaboravna izvedba Heatha Ledgera, koji je preminuo prije premijere filma.

Dina: Drugi dio (Dune: Part Two)

 

Dina: Drugi dio nastavlja priču o Paulu Atreidesu (Timothée Chalamet), koji na pustinjskom planetu Arrakisu ujedinjuje narod Fremena kako bi ih odveo u borbu protiv okupatora Harkonnena, kojima se želi osvetiti za ubojstvo svog oca.

Film Dina: Drugi dio još se uvijek prikazuje u kinima, ali u zaradi i ocjenama već je prestigao svog prethodnika. Budući da Dina iz 2021. godine služi kao uvod u svijet Franka Herberta i postavlja temelje za razvoj priče, većina akcije i razvoja priče i likova događa se u nastavku, što je rezultiralo boljim ocjenama i većim interesom javnosti.

 

Pročitajte više