Četiri poznata filma u kojima su glavni likovi bili negativci

Screenshot: Youtube

MNOGI filmovi u radnji obuhvaćaju neku vrstu sukoba između heroja i zlikovca, odnosno dobra i zla, ali neki redatelji i redateljice su se u svojim filmovima posvetili upravo protagonistima i njihovih životnim pričama. U ovim popularnim filmovima nalaze se neki od najpoznatijih negativaca i zlikovaca koji su zadivili, ali i šokirali kritičare i publiku. 

Saltburn

Triler Saltburn iz 2023. godine s Barryjem Keoghanom u glavnoj ulozi jedan je od primjera u kojemu je glavni lik zapravo cijelo vrijeme bio negativac u filmu. Iako to nije jasno odmah od početka, nego publika dramatičan preokret saznaje tek pred sam kraj filma. Keoghan u filmu glumi Olivera Quicka, neobičnog mladića koji lažima postaje prijatelj Felixa Cattona (Jacob Elordi), u kojeg se zaljubljuje i bori se sa svojim osjećajima te pokušava zaokupiti Felixovu pozornost. 

Ne znajući istinu, Felix poziva Olivera da provede ljeto s njim i njegovom obitelji na njihovom imanju, a onda započinje Oliverov podmukli plan kako uništiti Felixovu obitelj. Spletom okolnosti, Felix sazna da je Oliverova tužna životna priča lažna, a potom uslijedi niz tragičnih događaja u kojima jedan po jedan član Felixove obitelji, uključujući i njega, umiru, a Saltburn ostaje u vlasništvu podmuklog Olivera. 

 

Joker

Vjerojatno jedan od najpoznatijih zlikovaca u filmovima je Arthur Fleck, odnosno Joker, a jednu od najboljih izvedbi ovog zlikovca publika je gledala u istoimenom filmu iz 2019. godine. Glavnu ulogu je utjelovio Joaquin Phoenix, koji je za ulogu u filmu osvojio Oscara u kategoriji Najbolji glavni glumac. 

U drami Todda Phillipsa, Arthur Fleck je na početku prikazan kao potlačeni i ranjivi član društva. On radi kao klaun, ali sanja o tome da postane slavni komičar, iako mu to nikako ne uspijeva. Zamišlja da je započeo ljubavnu vezu sa susjednom Sophie te ga majka uvjerava kako mu je pravi otac bogataš Thomas Wayne. 

Međutim, njegovo ponašanje se drastično mijenja kada otkrije da nije Wayneov sin i da mu je majka lagala. Nakon te informacije, Arthur ubija svoju majku, kao i voditelja talk showa Murraya Franklina koji ga je pozvao u emisiju kako bi ga ismijao, iako to Arthur nije znao prije dolaska u emisiju. Nakon ubojstva voditelja, Arthur postaje simbol kojim je započela pobuna i nasilje u Gotham Cityju, a on se pretvorio u Jokera. 

The Shining (Isijavanje)

Isijavanje iz 1980. godine je vjerojatno jedan od najpoznatijih horora Stanleyja Kubricka, koji se temelji na istoimenom romanu Stephena Kinga. Glavnog lika, Jacka Torrancea utjelovio je Jack Nicholson, koji u filmu glumi poremećenog pisca koji pokušava ubiti svoju obitelj. Jack i njegova obitelj su se privremeno preselili u Overlook hotel, koji je tijekom zime zatvoren, a Jack je preuzeo ulogu domara i čuvara hotela.

Pri dolasku u hotel, upravitelj Jacka upozorava da je bivši domar prije deset godina ubio obitelj i sebe dok je preko zime bio u hotelu. Nakon što su proveli mjesec dana u hotelu, Jack počinje imati zastrašujuće vizije te se njegovo mentalno stanje pogoršava. On pati od spisateljske blokade, sklon je nasilnim ispadima i sanja o ubojstvu svoje obitelji. Razmišljanja o ubojstvu prerasla su u pokušaj ubojstva te Jack pokušava ubiti svoju ženu Wendy i sina Dannyja.

American Psycho (Američki psiho)

Psihološki horor Američki psiho iz 2000. godine nastao je u režiji Mary Harron, a glavnog lika Patricka Batemana je utjelovio Christian Bale. Bateman je bogati investicijski bankar s Wall Streeta koji skriva svoj alternativni psihopatski ego od svojih suradnika i prijatelja dok živi dvostruki život u kojem skriva da je serijski ubojica. 

On svoje frustracije i nezadovoljstvo iskaljuje na različitim beskućnicima, životinjama i ljudima koji mu se nađu na putu, poput policajaca, zaštitara i domara u svojem uredu, u kojem se sakrio nakon što je ubio policajce. Bateman je kroz film ubio mnogo pojedinaca, a sve o ubojstvima je bilježio u svoj dnevnik koji je sasvim slučajno pronašla njegova tajnica Jean (Chloë Sevigny).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.