Cocaine Bear: Istinita priča iz 1985. postala je jedan od neobičnijih filmova u 2023.

Foto: Press

U kinima je Cocaine Bear, neobična priča o američkom mrkom medvjedu koji je pojeo kokain ispušten iz aviona iznad šume u američkoj saveznoj državi Georgiji, nakon čega je započeo masakr. 

Oprez! Tekst sadrži spoilere

Pa, ova poluistina završava na činjenici da je mrki medvjed pojeo bijeli prah u vrijednosti 2 milijuna dolara jer je nakon pređenih pedesetak metara od sadržaja svog želuca - uginuo. Jedan od najneobičnijih filmova ove godine, Kokainski medvjed, temelji se na razbuktanoj mašti autora i istinitu priču iz 1985. godine pretvara u horor-komediju. Sama objava trailera je film pozicionirala na ljestvicu najiščekivanijih naslova u tekućoj godini.

Duboko u šumi uz rijeku Chattahoochee u Georgiji, u ambijentu u kakvom je, primjerice, medvjed zaskočio Leonarda DiCaprija u Revenantu ili onom iz kojeg je Grizzly Adams odgajao generacije televizijskih konzumenata, mrki medvjed je naletio na zalihu južnoameričkog kartela. Dobio je nadimak Pablo Escobear, a sada i svoje počasno mjesto na filmu.

Iš'o medo u dućan, nije rek'o da je drogiran

Ubio ga je bivši službenik za narkotike Andrew C. Thornton II. On je postao krijumčar droge nakon što se dosjetio da kokain iz Kolumbije u SAD može dilati tako da pakete izbacuje iz aviona, nakon čega bi za dragocjenim teretom skakao padobranom. Jedan takav let prije četrdesetak godina bio je koban i za njega i za jednog medvjeda. Nakon što je pri skoku udario glavom o rep aviona, njegovo tijelo pronađeno je na tlu zajedno s 4500 dolara, Gucci mokasinkama i nekoliko pištolja.

Cocaine Bear počinje scenom u kojoj krijumčar droge izbacuje teret iz aviona, a potom iskače i sam, strmoglavljujući se u bezdan. U šumi ispod je zaljubljeni par koji planira vjenčanje i razglaba o prirodnim ljepotama. Kada se njihov entuzijazam susretne s mrkim medvjedom, naivno turističko fotografiranje rezultirat će udovima koji lete kroz krošnje drveća. Medo je pojeo drogu i stvari izmiču kontroli, utrobe se prosipaju okolo, a glave se kotrljaju nizbrdo.

Razni se likovi nađu na putu nadrogiranom medvjedu i to baš ne ispadne dobro. Kriminalci traže nestali teret, a glavni među njima je veliki trgovac drogom Syd White (impresivno izdanje Raya Liotte, kojem je ovo posljednja uloga). Policajci traže kriminalce, turisti, roditelji i tinejdžeri pokušavaju preživjeti u divljini.

Tu je zabrinuta majka, čuvar parka prirode i skupina koja pljačka ljude na izletu. Svi oni su savršene žrtve jer njihove slabosti i mane zaslužuju adekvatnu kaznu. U filmu glume Keri Russell, Alden Ehrenreich, O’Shea Jackson i Jesse Tyler Ferguson. 

Medvjeda glumi čovjek uz pomoć protetskog odijela i neograničenih mogućnosti CGI-a. Crnohumorni film katastrofe baštini sve postavke žanra u kojem životinje polude, pomalo je stereotipna komedija u kojoj su oni vispreni duhovito primijetili da pobija rečenicu naših roditelja koji su nam često govorili da "novac ne pada s neba".

Nevjerojatnih 15 milijuna dolara palo je s neba pred njušku 200 kilograma teškog medvjeda, koji je nakon konzumacije paketa dobio masivni moždani i srčani udar istovremeno.

Svega ima previše

Inače, popularna kultura je učinila da se "pravimo mrtvi" pred činjenicom da su i Teddyji, Winnie the Pooh, Paddington i ostale dobričine romansirana verzija onog što medvjedi po svojoj naravi jesu. Niti jedno dijete ne ide u postelju s plišanim raljama, kobrom ili hijenom, dok milijuni širom svijeta grle čupave ubojice mekog lica (čak i Mr. Bean), koji će u zoološkom vrtu zagristi glavu čovjeka jednako kao smoki ili jabuku. 

Universalov film, koji je režirala Elizabeth Banks, dobar je podsjetnik da se od ovih životinja držite podalje. To je ono što smo uspjeli izvući kao naravoučenje filma, u kojem jednostavno možete gledati kako američki seljoberi ginu kao partizani.

Ova pouka je u skladu s onim uputstvima da se zupci motorne pile ne diraju golim rukama dok je stroj upaljen i sl., i ima tu zaista duhovitih i napetih scena, a o pomami za filmom najbolje govori podatak da je u premijernom vikendu prikazivanja u Americi utržio impresivnih 20 milijuna dolara. 

I za one najneambicioznije gledatelje film ima jedan problem, a taj je da se nije znalo kada u cijeloj priči stati pa je svega, kao i nasilja obilježenog rejting oznakom R, naprosto previše. 

Zanimljivo je da je ovih dana u kinima osvanula i horor verzija još jednog slavnog medvjeda, Winnieja the Pooha, o čijim detaljima ćemo vas dakako podrobno izvijestiti. Film se zove Winnie the Pooh: Krv i med i donosi horor priču o legendi o poznatom medvjediću. Ono što je sigurno jest da je sve, samo nije priča za laku noć. 

Pročitajte više