Evo koga je Kubrick htio vidjeti u glavnoj ulozi u filmu Oči širom zatvorene

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

DRAMU Oči širom zatvorene (Eyes Wide Shut), redatelja Stanleyja Kubricka, teško je zamisliti bez Toma Cruisea i Nicole Kidman u glavnim ulogama. No, prema Collideru, legendarni redatelj imao je potpuno drugog glumca u vidu za glavnu mušku ulogu kada je počeo raditi na svom posljednjem filmu.

Cruise i Kidman, koji su krajem 90-ih, kada je film objavljen, bili mladi supružnici, utjelovili su isfrustrirani bračni par iz New Yorka, kojem erotska iskušenja počinju stvarati napetosti u odnosu i narušavati uspostavljeni obiteljski život. 

 

Iako je Cruise bio savršen kao doktor William Harford, koji igrom slučaja biva upleten u misteriozni seksualni kult, Kubrick je u toj ulozi prvotno htio vidjeti Stevea Martina. Prema Davidu Mikicsu, autoru biografije Stanley Kubrick: American Filmmaker, poznati redatelj sanjao je o tome da glavnu ulogu u filmu utjelovi netko tko se odlično snalazi u komedijama, poput Stevea Martina ili Woodyja Allena.

Krajem 70-ih i početkom 80-ih, Martinu je ponuđen sinopsis Kubrickovog novog projekta, kasnije poznatog kao Oči širom zatvorene. Martin je nakon telefonskog razgovora pozvan na Kubrickovo imanje u Engleskoj, no njegov susret s redateljem nije doveo do filmske suradnje.

Foto: EPA

Oči širom zatvorene počele su se snimati tek 1996. godine, a Cruise i Kidman dobili su glavne uloge u filmu nakon što su iste godine posjetili Kubricka na njegovom imanju. Prije nego što su dobili uloge, redatelj je razmišljao o tome da ponudi film Alecu Baldwinu i Kim Basinger.

Film se snimao gotovo 400 dana, a nakon što je snimanje završilo, počele su kružiti glasine da su Oči širom zatvorene bile zaslužne za propast braka Cruisea i Kidman. Isto tako, mnogi fanovi vjeruju da je film uklet jer je Kubrick preminuo samo nekoliko dana nakon što je sa svojom obitelji i glumačkom postavom pogledao finalnu verziju filma.

Pročitajte više