Evo zašto Anthony Hopkins nije htio surađivati s Davidom Lynchom na ovom filmu

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/StudiocanalUK

BIOGRAFSKA drama The Elephant Man jedan je od rijetkih filmova Davida Lyncha u kojem može uživati i mainstream publika. Kultni redatelj najpoznatiji je po svojim nadrealnim filmovima s nelinearnim naracijama, kao što je Mulholland Drive, a visokobudžetne holivudske produkcije napustio je još davne 1984., nakon neuspjeha igrane adaptacije romana Dina.

Par godina prije Dine, Lynch je snimio biografsku dramu o Josephu Merricku, muškarcu iz Londona čije je tijelo bilo prekriveno deformacijama jer je najvjerojatnije patio od neurofibromatoze. Iako je bio jako inteligentan i dobroćudan, društvo je Merricka tretiralo kao nakazu, prije nego što je privukao pažnju kirurga Fredericka Trevesa, koji mu je omogućio trajni smještaj u bolnici.

Merrickova životna priča privukla je komičarskog genija Mela Brooksa koji ju je htio adaptirati u film kako bi promovirao prihvaćanje različitosti i prikazao horore koje donosi širenje mržnje, piše Collider.

Budući da se proslavio komedijama, Brooks je smatrao da nije dobar izbor za redatelja tako ozbiljnog filma. Iz istog razloga tražio je da se njegovo ime u potpunosti izostavi iz svih promotivnih materijala jer nije htio da publika krivo percipira film.

Kaotičan filmski set

Nakon što je pogledao kultni Eraserhead, Brooks je smatrao da je Lynch savršen redatelj za The Elephant Man, zbog čega mu je odmah ponudio film. No Anthony Hopkins, koji je u filmu utjelovio Fredericka Trevesa, nije dijelio njegovo mišljenje.

The Elephant Man je bio prvi film na kojem je Lynch radio uz veliki filmski studio, zbog čega još nije bio upoznat s holivudskim pravilima i regulacijama. Iako je na filmu radio kao redatelj, Lynch se uplitao u svaki aspekt produkcije, od pisanja scenarija do filmske šminke.

Hopkins je rekao da je takvo ponašanje neprofesionalno i da bi film trebao snimati iskusniji redatelj. Jednom je prilikom čak nazvao Brooksa i tražio ga da otpusti Lyncha zbog kaotičnog stanja na setu.

Unatoč kritikama, Brooks se odlučio zauzeti za redatelja te je izjavio da njegov kreativni proces ima pozitivan utjecaj na priču. Producentova vjera u Lyncha naposljetku se isplatila. Drama The Elephant Man bila je ogroman komercijalni uspjeh, a uz to je nominirana za osam Oscara.

Pročitajte više