Evo zašto je Jack Nicholson uhićen na premijeri filma 1968.

Foto: EPA

S obzirom na ozloglašenu reputaciju Jacka Nicholsona, naslov će vjerojatno iznenaditi vrlo malo ljudi. Ipak, mnogi ne znaju da se slavni glumac na premijeri filma kasnih šezdesetih našao s krive strane zakona.

Nicholson se počeo baviti glumom 1950-ih, no u početku nije privlačio pažnju svojim izvedbama. Zbog toga se okrenuo pisanju scenarija. Tako je 1967. godine napisao scenarij za psihodelični film The Trip, koji je režirao Roger Corman, a glumili su Peter Fonda, Dennis Hopper, Bruce Dern i Susan Strasberg. Nicholson je toliko impresionirao Fondu i Hoppera da su mu dvije godine kasnije odlučili ponuditi ulogu u filmu Goli u sedlu (Easy Rider), a ta je odluka zauvijek promijenila život 32-godišnjeg glumca.

Osim toga, rad na filmu The Trip doveo je do susreta s Bobom Rafelsonom, s kojim je radio na scenariju satire Head. Radnju je temeljio na teorijama Marshalla McLuhana, a taj film bez zapleta prati članove benda Monkees Petera Torka, Davyja Jonesa, Mickyja Dolenza i Michaela Nesmitha u avanturi kroz Hollywood, gdje im se putevi susreću s ljudima kao što su Dennis Hopper, Frank Zappa i Jack Nicholson.

Za sve je kriva bizarna marketinška kampanja

Iako je Head bio neosporan komercijalni neuspjeh i mnogi su ga pogrešno shvatili u vrijeme izlaska, njegovo nasljeđe samo je raslo u godinama koje su uslijedile. Uz značaj u Nicholsonovoj karijeri, filmska parodija na suvremenu popularnu kulturu i inkorporacija političkog diskursa posebno su zanimljive mlađim generacijama publike.

Osim filmskog izričaja u Headu, marketinška kampanja za taj film bila je jednako bizarna. Na nekim plakatima, umjesto samih Monkeesa, bila je PR voditeljica projekta. Još jedna marketinška taktika koju su koristili Rafelson i Nicholson bilo je lijepljenje Head naljepnica gdje god su mogli.

To je bio razlog što su scenarist i redatelj uhićeni na premijeri svog ostvarenja 1968. u New Yorku. Kad su vidjeli policajca kako se pokušava popeti na konja, odlučili su pokušati zalijepiti naljepnicu na njegovu kacigu, ali nije ispalo baš kako su se nadali. Završili su iza rešetaka.

 

 

Pročitajte više