Fanovi odabrali najbolje filmove u posljednja dva desetljeća

Screenshot:Youtube/Warner Bros.

PORTAL za ocjenjivanje filmova Rotten Tomatoes je povodom svoje 25. obljetnice proveo anketu u kojoj su posjetitelji stranice birali najbolje filmove u posljednjih 25 godina. Rezultati ankete pokazuju da fanove najviše privlače veliki blockbusteri, a na popisu su se našli i neki superherojski filmovi. Evo koji filmovi su zauzeli prvih deset mjesta na ljestvici. 

1. Vitez tame (The Dark Knight)

 

Redatelj Christopher Nolan je u Vitezu tame predstavio Batmana kao tragičnog junaka, čime je u svijet superheroja uveo dodatnu kompleksnost i dubinu. Film se bavi pitanjima pravde, moralnosti i što znači biti heroj u korumpiranom svijetu, a posebno je impresivna izvedba Heatha Ledgera u ulozi Jokera. 

2. Interstellar 

Matthew McConaughey glumi astronauta Coopera koji odlazi u svemir kako bi pronašao novi dom za čovječanstvo jer je Zemlja postala nepodobna za život. Iako ovaj film Christophera Nolana istražuje relativnost, crne rupe i crvotočine, u srcu svega je emocionalna priča o očinskoj ljubavi.

3. Početak (Inception)

 

Film prati Dominicka Cobba (Leonardo DiCaprio), profesionalnog lopova koji krade informacije iz podsvijesti ljudi, koristeći eksperimentalnu vojnu tehnologiju. Kompleksnost radnje i duboki psihološki elementi čine Nolanov Početak filmom koji zahtijeva pažljivo promatranje.

4. Gospodar prstenova: Povratak kralja (The Lord of the Rings: The Return of the King)

Kraj Jacksonove fantastične trilogije donosi napetu bitku za sudbinu Međuzemlja i završetak Frodove i Samove misije. Povratak kralja je savršen završetak epske trilogije, a tome svjedoči i činjenica da je film osvojio čak 11 Oscara.  

5. Osvetnici: Završnice (Avengers: Endgame)

 

Osvetnici: Završnice je vrhunac Marvelovog filmskog svemira. Radnja je smještena nakon događaja u Ratu beskonačnosti, gdje je uništena polovica svemirske populacije. Osvetnici moraju pronaći način da poraze Thanosa i vrate red u svemir, a glavni likovi pritom prolaze kroz značajne transformacije, što filmu daje emocionalnu težinu.

6. Matrix (The Matrix)

Uz revolucionarne vizualne efekte i filozofske teme, Matrix se pozabavio pitanjima stvarnosti, slobode i ljudskog uma. Keanu Reeves kao Neo postaje simbol otpora protiv tiranije i iluzije, dok su likovi Morpheusa i Trinity postali ikone moderne pop-kulture.

7. Gospodar prstenova: Prstenova družina (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)

 

Ovaj film Petera Jacksona uvodi gledatelje u Tolkienov fantastični svijet Međuzemlja, njegovu mitologiju, razne rase i likove. Frodo i njegova družina kreću na opasno putovanje kako bi uništili Jedinstveni prsten, najjači Prsten moći. Uz uzbudljivu pustolovinu i scene borbe, film se bavi i temama prijateljstva, hrabrosti i žrtve.

8. Parazit (Parasite)

Parazit, korejskog redatelja Bong Joon Hoa, kombinira elemente komedije, drame i trilera da bi stvorio složenu socijalnu kritiku. Prikaz dviju obitelji iz suprotnih društveno-ekonomskih klasa služi kao osnova za istraživanje dubljih tema nepravde, pohlepe i nejednakosti.

9. Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once)

 

Ova avanturistička akcijska komedija donosi osvježavajući i originalni pristup filmskom tropu multiverzuma. Kućanica Evelyn Wang (Michelle Yeoh) se bori sa sredovječnom krizom i obiteljskim problemima, kada otkrije da ima pristup beskrajnim verzijama svog života u multiverzumu.

Uz pomoć alternativne verzije svog muža Waymonda (Ke Huy Quan) i novostečenih moći, Evelyn mora spasiti cijeli svemir. Sve u isto vrijeme je duboko emotivna i intelektualno izazovna priča koja istražuje teme identiteta, sudbine i izbora.

10. Gospodar prstenova: Dvije kule (The Lord of the Rings: The Two Towers)

Drugi nastavak sage o Međuzemlju donosi veće izazove i rizike. Likovi su prisiljeni donositi teške odluke koje oblikuju njihov put i sudbinu Međuzemlja. Dvije kule također imaju jedan od najboljih prikaza bitki u povijesti kinematografije - bitku za Helmovu klisuru, koja se snimala čak tri mjeseca.

 

Pročitajte više