Fanovi su shrvani: "Umro" je jedan od omiljenih Marvelovih likova

Foto: Shutterstock

MS. MARVEL, poznata kao Kamala Khan, kroz posljednje desetljeće je postala jedan od najpopularnijih likova u Marvelovim stripovima. Njen lik su stvorili spisateljica Gwendolyn Willow Wilson, umjetnici Adrian Alphone i Jamie McKelvie te urednica Sana Amanat. O popularnosti njenog lika govori i činjenica da su je odlučili učiniti dijelom Marvelovog filmskog svemira. U seriji Ms. Marvel i filmu The Marvels, koji izlazi u studenom ove godine, Khan tumači glumica Iman Vellani.

Marvel je otkrio za Entertainment Weekly da će Khan umrijeti u stripu The Amazing Spider-Man #26, koji izlazi krajem ovog mjeseca.  

Marvel je već neko vrijeme najavljivao da će u novom izdanju stripa doći do velike smrti, no nitko nije ni slutio da se radi o Khan. Ono što je fanove šokiralo je činjenica da će njen lik umrijeti u stripu o Spider-Manu, što smatraju lošom odlukom jer umanjuje njenu važnost. 

Iz Marvela su rekli da je Khan postala važan dio trenutnog serijala Amazing Spider-Man, no čitatelji stripa navode kako je samo sporedni lik u serijalu i ne pojavljuje se često. 

Kasnije tijekom ljeta Marvel planira izbaciti posebno izdanje stripa, nazvano Fallen Friend: The Death of Ms. Marvel, koje će prikazati utjecaj njene smrti na ostale superheroje. Izdanje će napisati tri pisca, od kojih svaki ima povijest s Khan: Wilson, jedan od njenih originalnih kreatora, Saladin Ahmed, koji je napisao najnoviji niz stripova o Ms. Marvel, i Mark Waid, koji je  o njoj pisao u Avengersima i Championsima. To izdanje će biti dostupno od 12. srpnja. 

Obožavatelji su iskazali svoju ogorčenost i nezadovoljstvo na Twitteru. 

"Zanimljivo mi je kako Marvel, svaki put kada želi poboljšati prodaju, samo ubaci šokantnu smrt nekog od likova. Ovaj put se to, nažalost, dogodilo Ms. Marvel. Čak i nisam toliki ljubitelj njenog lika, ali ostavite je na miru", napisao je jedan od komentatora. 

"Ubijanje Ms. Marvel, koja je muslimanka, i seksističko je i rasističko. Kao i činjenica da umire u stripu o drugom liku, s kojim nema skoro nikakvu povezanost i na čiju priču je imala jako malo utjecaja. Njenu smrt koriste kako bi unaprijedili priču o bijelom muškarcu i to je tako užasno. Nadam se da će pisac dobiti otkaz", dodao je jedan od ogorčenih fanova. 

Još uvijek nije poznato hoće li njena smrt biti trajna, poput smrti Mar-Vella iz 1982., ili će ju nakon smrti oživjeti kao što su učinili s Kapetanom Amerikom, Doktorom Strangeom i Kapetanicom Marvel.

Pročitajte više