George Clooney nije trebao glumiti u Gravitaciji, evo tko ga je skoro zamijenio

Foto: EPA

ZNANSTVENOFANTASTIČNI triler Gravitacija (Gravity), redatelja Alfonsa Cuaróna, smatra se jednim od najboljih filmova 2010-ih - osvojio je čak sedam Oscara, a uz to je bio i komercijalni uspjeh sa zaradom većom od 700 milijuna dolara.

Film prati dvoje astronauta, iskusnog veterana Matthewa Kowalskog (Clooney) i inženjerku dr. Ryan Stone, koja je prvi put u svemiru. Nakon što tijekom misije dožive strašnu nesreću u kojoj pogine cijela posada njihove letjelice, Stone i Kowalski se pokušavaju vratiti na Zemlju.

Angelina Jolie i Robert Downey Jr. u glavnim ulogama

Iako su film obilježile glumačke izvedbe Sandre Bullock i Georgea Clooneyja, Cuarón je tijekom intervjua za The Hollywood Reporter otkrio da je u planu imao potpuno drukčiju glumačku postavu.

Umjesto Bullock, koja je za svoju ulogu dobila Oscara za najbolju glumicu, u filmu se trebala pojaviti Angelina Jolie, ali ona je u to vrijeme režirala film U zemlji krvi i meda zbog čega je morala odbiti ulogu u Gravitaciji. Isto tako, umjesto Clooneyja, prvi izbor za glavnu mušku ulogu je bio Robert Downey Jr., no on je na kraju odustao od snimanja jer se nije dobro snalazio s tehnologijom koja je korištena na setu Gravitacije.  

"Postalo nam je jasno kada smo napokon odabrali tehnologiju koju ćemo koristiti, ili kada smo suzili izbor, da će to biti prepreka Downeyjevoj izvedbi", rekao je Cuarón. "Mislim da je Robert fantastičan ako mu date prostora za disanje tako da može slobodno improvizirati i mijenjati stvari. Ali to jednostavno nije bilo kompatibilno s tehnologijom koju smo koristili za vrijeme snimanja."

Snimanje Gravitacije je bilo pravi tehnički izazov za ekipu, a glumci su satima morali sjediti u skučenom, klaustrofobičnom prostoru tako da nije čudno da je Downey Jr. odlučio napustiti produkciju. Bullock je također priznala da je snimanje bilo mukotrpno i da se osjećala usamljeno i izolirano na setu, no to joj se na kraju isplatilo jer je za svoju izvedbu pokupila brojne prestižne nagrade. 

Iako naposljetku nije glumio u Oscarom nagrađenom filmu, Downey Jr. ne žali zbog svoje odluke. 

"Svatko na kraju radi ono što bi trebao raditi", rekla je zvijezda Iron Mana. "Ponekad se zna dogoditi da netko završi u prometnoj nesreći, pa netko drugi dobije njegovu ulogu u filmu, i svi onda krenu govoriti: ‘Ne možemo zamisliti nikoga drugoga u toj ulozi.’ Ja sam se pridružio produkciji tog filma prilično rano, još prije Angeline Jolie.

Došao sam jedno jutro na snimanje i bio sam tamo nekih 20 minuta i rekao: ‘Ovo je ludost, koliko će još ovo trajati?’ I rekli su mi: ‘Nekih 4 ili 5 sati.’ Ja sam im na to rekao: ‘Ne, nema šanse.’ Morate imati granice. Otiđite prije nego što poludite", dodao je glumac.

Pročitajte više