Guillermo Del Torro o filmskoj industriji: Snimanje filmova je jedenje govana

Foto: EPA

OSCAROM nagrađivani redatelj Guillermo del Toro izrazio je svoje mišljenje o filmskoj industriji tijekom predavanja na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju. Redatelj je iskritizirao sustav "usmjeren na serijsku proizvodnju sranja i uništavanje umjetnosti", ali se dodirnuo i ljubavi prema animaciji i budućnosti svoje karijere, donosi The Hollywood Reporter. 

"Još uvijek mi govore ne. U posljednja dva mjeseca su mi odbili pet projekata. Takva iskustva ne prestaju. Snimanje filmova je jedenje govana", upozorio je Del Toro studente animacije. "Uvijek ćete susretati šu*ke, ali vjerujte u priče koje želite ispričati i budite strpljivi dok ih netko ne odluči kupiti."

Redatelj Pinocchija je otkrio da su mu animirani filmovi prva ljubav i obvezao se spasiti animaciju, koju smatra "najčišćim oblikom umjetnosti", ali je postala previše komercijalizirana. Redatelj je pohvalio najnovije animirane hitove, kao što su Super Mario Bros., Spiderman Across the Spiderverse te nadolazeći Teenage Mutant Ninja Turtles, rekavši da mu vraćaju nadu u budućnost ovog medija, jer šire granice onoga što animacija može biti.  

Del Toro trenutno radi na novom animiranom projektu koji će biti prikazan na Netflixu, nazvanom The Buried Giant. Film je adaptacija istoimenog romana Nobelovca Kazua Ishigura, a koristit će tehniku stop-animacije, slično redateljevom Pinocchiju, koji je ove godine osvojio Oscara za najbolji animirani film. Del Toro vjeruje da tehnika stop-animacije može izazvati emocionalne reakcije koje nijedan drugi medij ne može.

Redatelj je također otkrio da će uskoro prestati snimati igrane filmove kako bi se posvetio svojoj prvoj ljubavi. "Želim snimiti još samo par igranih filmova. Nakon toga ću se u potpunosti posvetiti animaciji."

Pročitajte više