Ian McKellen nije bio prvi izbor za Gandalfa, evo tko ga je sve trebao utjeloviti

Screenshot: Youtube/New Line Cinema

SIR IAN McKellen se tijekom nedavnog intervjua za Variety, promovirajući svoj novi film The Critic, prisjetio uloge Gandalfa iz Gospodara prstenova i glumaca koji su odbili tu ulogu. 

McKellen se nije trebao pojaviti u filmu The Critic, a ulogu je dobio samo zato što je Simon Russell Beale bio zauzet s drugim projektima. Kada su novinari pitali McKellena osjeća li se loše jer je bio drugi izbor, glumac je samo odmahnuo rukom. 

"Mislim da nikad niste prvi izbor", rekao je McKellen. "Ja definitivno nisam bio prvi izbor za Gandalfa. Tony Hopkins je odbio ulogu. Sean Connery također. Svi sada otkrivaju da su odbili tu ulogu i nadam se da se osjećaju glupo", dodao je.

Foto: EPA

Tko je sve trebao utjeloviti Gandalfa?

Osim Hopkinsa i Conneryja, ulogu Gandalfa odbili su i Christopher Plummer i Sam Neill. Plummer je tijekom intervjua s Conanom O’Brienom 2015. godine otkrio da je ulogu odbio jer nije htio biti na Novom Zelandu tako dugo. "Htio sam posjetiti druge zemlje prije nego što odapnem", rekao je tada Plummer. 

Za razliku od njega, Neill je bio zainteresiran za ulogu, ali ju je morao odbiti jer je tada radio na trećem nastavku Jurskog parka. "Jackson mi je ponudio ulogu u Gospodaru prstenova, ali sam je nažalost morao odbiti jer sam radio na drugim projektima. Peter mi je jako drag i volio bih raditi s njim. Ako ikad odluči snimiti Gospodara prstenova 7, otvoren sam za suradnju", izjavio je Neill u intervjuu iz 2001. godine. 

Foto: EPA

S druge strane, postoje i glumci koji su stvarno htjeli utjeloviti Gandalfa, ali nisu bili ni razmatrani za tu ulogu, a jedan od njih je sir Christopher Lee, koji je utjelovio Sarumana. Lee je veliki fan Tolkienove trilogije i bio mu je san glumiti Gandalfa, ali Peter Jackson imao je druge planove. 

Jackson je dopustio Leeju da dođe na audiciju za Gandalfa, ali ga je na kraju uspio nagovoriti da prihvati ulogu Sarumana. I sam Lee je kasnije priznao da je vjerojatno bio prestar za Gandalfa jer je to bila fizički zahtjevnija uloga. 

Iako je danas teško zamisliti bilo koga osim McKellena u ulozi Gandalfa, svaki od ovih glumaca je talentiran i sigurno bi bio nezaboravan u ulozi Tolkienovog čarobnjaka. No na kraju dana sve se svodi na donošenje pravih odluka u pravo vrijeme. McKellen je bio savršen izbor, a njegova interpretacija Gandalfa ostavila je neizbrisiv trag u povijesti filma. 

Pročitajte više