Ingmar Bergman nije bio impresioniran "najboljim filmom svih vremena"

Foto: EPA

UZ FILMOVE kao što su Sedmi pečat, Divlje jagode, Persona i Fanny i Alexander, nije čudno da se Ingmar Bergman smatra jednim od najvećih i najutjecajnijih redatelja svih vremena. 

Iako Bergman i dalje nastavlja inspirirati brojne redatelje, on svojedobno nije štedio na kritikama za neke od svojih suvremenika. Jedan od njegovih najpoznatijih komentara se dogodio tijekom intervjua za švedske novine Sydsvnskan, kada je redatelja Orsona Wellesa nazvao prevarantom jer ga nije impresionirao njegov film Građanin Kane. 

"Za mene je on čisti prevarant. Taj film je prazan. Nije zanimljiv. Beživotan je", rekao je Bergman o Wellesu i filmu kojeg mnogi kritičari smatraju "najboljim filmom svih vremena". 

Screenshot: Youtube/RKO Radio Pictures

"Imam kopiju Građanina Kanea, to je film koji obožavaju svi kritičari, na vrhu je svake ljestvice, ali ja mislim da je užasno dosadan. Povrh svega, glumačke izvedbe su beznačajne", izjavio je švedski redatelj. 

Wellesova priča o usponu i padu medijskog mogula Charlesa Fostera Kanea je bila inspirirana novinskim magnatima Williamom Randolphom Hearstom i Josephom Pulitzerom. 

"Welles hoda okolo s maskom i perikom dok pokušava utjeloviti tog mogula Hearsta, ali cijelo vrijeme možete vidjeti rub njegove perike! Ne mogu vjerovati da je taj film stekao toliko poštovanje", rekao je Bergman.

Pročitajte više