Irski spletkaroš iz Oza snimio je neke od najurnebesnijih reklama u povijesti

Foto: Press

Ne znam postoji li -filija u koju spada "voljeti da ti lažu, obmanjuju te i farbaju", ali vjerojatno od toga pati barem 90% politički uključenih stanovnika ovog dijela svijeta. No to nije ništa strašno, sigurno je isti postotak stanovnika Oza s tom dijagnozom, ako ne i veći. Naravno, ne Oza odakle je čarobnjak, već Kazneno-popravnog zavoda Oswald, poznatijeg kao Oz iz istoimene legendarne serije, koja je unijela revoluciju u HBO televiziju i televiziju devedesetih godina.

Kako drugačije objasniti beskrajno povjerenje u Ryana O'Reilyja, njegove prijedloge i informacije, upozorenja da se sprema egzekucija kad se ne sprema, da se ne sprema kad se sprema, da ti najbliži rade o glavi iako ne rade i sve tako redom, kako Ryan namjesti glas na šaputanje, osmijeh na jednakokračni trokut i mazanje u riječima na irskih 100%, tako svi vjeruju u sve što čuju, a prethodno ih je izradio više puta nego Jerry Toma.

I brat mu je glumac

Nije Oz serija koja je težila prevelikoj realističnosti, prepustila je to drugima, a sebi ostavila dopadljivije vrijednosti, tako da nećemo ulaziti u ozbiljnu analizu postupaka likova, već samo ispoštovati osobno omiljenog među njima, momka koji bi zavadio i braću Kovač, starog makijavelista i jedinog koji je stvarno znao što govori kada je rekao You Can't Shit a Shitter - Ryana O'Rileya. Ali ne samo njega, već se moramo osvrnuti i na čovjeka koji ga je tumačio.

U pitanju je Dean Winters i iako se ne može pohvaliti prevelikom razgovijetnošću u svom izgovoru i upečatljivim facijalnim ekspresijama, to čak i nije loše pošto deadpan pristup, u kom hladno izgovara stvari koje se obično izgovaraju toplo, odlično koristi. Dean je zaista irskog porijekla (ako ste sumnjali), kao i djelomično talijanskog, a brat mu je također glumac Scott William Winters, a to ste također mogli pretpostaviti pošto mu glumi brata i u Ozu. Daleko manje prepredenog, snalažljivog i karizmatičnog, ali ipak brata.

Winters se pojavio u 56 od 56 epizoda najutjecajnije zatvorske serije svih vremena, dakle u apsolutno svakoj, ali tu mu nije kraj s utjecajem na male ekrane. Među značajnijim ulogama koje je iznio spadaju one u serijama Terminator: Kronike Sarah Connor, 30 Rock, Brooklyn Nine-Nine, Zakon i red: Odjel za specijalne žrtve, kao i manje značajne u Odjelu za ubojstva, Seksu i gradu, CSI: Miamiju, Milenijumu itd, moglo bi se iz navedenog zaključiti da je pokrio gotovo sve žanrove koji se mogu pokriti.

Romantična komedija

Od filmova su tu rol(ic)e koje je vrlo lako zaboraviti, iako ima nekih poznatih ostvarenja tipa Teorija zavjere, John Wick ili P. S. Volim te, ali recimo da je zabavniji od ostalih dio njegove priče na velikom platnu jedna sasvim zaboravljena romantična komedija koja je više nego šarmantna zahvaljujući njemu i glumačkoj mu partnerici, a u pitanju je još jedna svojevrsna legenda televizije Yasmine Bleeth, poznatija nam kao superprivlačna Caroline Holden iz Čuvara plaže.

Naziv te komedijice s njom i Wintersom je Tajni anđeo (Undercover Angel) i vrijedna je pažnje, ako ni zbog čeg drugog, onda zbog ovog neizglednog spoja. U stvari, samo zbog toga je i vrijedna.

I pored nezanemarive filmografije i "seriografije", ako oduzmemo Oz (daleko bilo), najjača stvar koju je Dean Winters uradio jest serijal reklama za osiguranje kompanije Allstate Insurance i tu je on u liku Mayhema (Kaos) činio razna čuda s prepoznatljivim odsustvom vidljivih emocija i svaki put je bilo sve urnebesnije. Mora i ponešto o talentu čovjeka govoriti kad uspije reklame za osiguranje učiniti nezaboravnima.

A uspio je to ovaj irski seter, kao da mu je Ryan O'Riley bio nedovoljan za najvišu ocjenu. Čistka desetka je Ryan, a za 10 je uvijek bio i - Dean Winters.

Pročitajte više