Jack Nicholson bojao se da nakon jednog filma više nikad neće biti isti

Screenshot: YouTube/New Line Cinema

TROSTRUKI oskarovac Jack Nicholson desetljećima je bio jedan od najtraženijih holivudskih glumaca, a, osim po glumačkoj karijeri, bio je poznat i po hedonističkom načinu života. Iako mu ljubav prema partijanju nikada nije imala negativan utjecaj na profesionalnu karijeru, ulaskom u 60-e postao je svjesniji svojih godina, posebno nakon što se pojavio u jednoj drami koja je istraživala temu starenja.

Nicholson je imao 60 godina kada se pojavio u filmu Bolje ne može (As Good as It Gets) iz 1997. godine, koji mu je donio trećeg Oscara. Nekoliko godina kasnije glumio je u dramama Zakletva (The Pledge) i Gospodin Schmidt (About Schmidt). Kako navodi Far Out, Gospodin Schmidt doživio je veliki uspjeh, no glumac je za vrijeme snimanja bio zabrinut da će se potpuno izgubiti u toj ulozi jer je morao zapustiti fizički izgled.

 

O čemu se radi u filmu Gospodin Schmidt?

Gospodin Schmidt je humorna drama iz 2002. godine koju je režirao Alexander Payne, a napisali su je Payne i Jim Taylor. Nicholson je u filmu glumio uz Hope Davis, Dermota Mulroneyja i Kathy Bates.

Film prati Warrena Schmidta, radnika osiguravajuće kompanije koji odlazi u mirovinu i više ne zna što raditi sa svojim životom. Kako bi se osjećao bolje, odluči sponzorirati jedno dijete iz Tanzanije - dječaka zvanog Ndugu Umbo. Warren piše dječaku o svom životu i otuđenom odnosu sa suprugom Helen, koja umre nedugo nakon što nabave kamp-kućicu.

Na Helenin sprovod dolaze njihova kćer Jeannie i njezin zaručnik Randall. Ponovni susret oca i kćeri rezultira svađom jer je Warren cijeli život uzimao Helen zdravo za gotovo. Osim toga, nije zadovoljan ni kćerinim izborom zaručnika. Nakon što ga napusti i kćer, Warren se u potpunosti zapušta - prestaje se tuširati, cijelo vrijeme gleda televiziju i jede nezdravu hranu.

Uloga Warrena Schmidta dovela je do nominacije za Oscara

Film o čovjeku koji se osjeća kao da je potratio svoj život, doveo je Nicholsona do njegove dvanaeste, ujedno posljednje, nominacije za Oscara. No, glumac je u jednom intervjuu za Irish Independent otkrio da ga je bilo strah da će "zapeti" u liku Warrena Schmidta.

Tijekom intervjua pričao je o filmu Imaš petlju? (The Bucket List), zbog kojeg je morao proći kroz značajnu fizičku transformaciju, što ga je podsjetilo na snimanje Gospodina Warrena.

"Slažem se da sam izgledao bolje", izjavio je glumac. "Slično iskustvo imao sam tijekom snimanja Gospodina Schmidta. Stvarno sam se zapustio zbog te uloge i svaki dan kada bih se pogledao u ogledalu, uplašeno bih pomislio: 'Što ako zaglavim u ovom liku? Što ako se ne uspijem vratiti na staro?'"

"Ali opet, vjerujem da sam oduvijek izgledao malo ekstremno. U cijeloj karijeri samo mi je jedan redatelj rekao: 'U redu, samo dođi i izgledaj prekrasno, Jack.' To je bio Ken Russell na setu filma Tommy. No, film je o gubitku dostojanstva. Zadnje što želite je postati nesigurni oko toga - jer to bi uništilo sve", dodao je.

Njegova fizička transformacija u Gospodinu Schmidtu isplatila se jer je film ostvario ogroman financijski uspjeh - zaradio je čak 106 milijuna dolara iako mu je budžet iznosio oko 30 milijuna dolara. Humorna drama oduševila je i kritičare, a Nicholson je za svoju izvedbu osvojio Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca.

Drama Gospodin Schmidt može se kupiti ili posuditi putem streaming servisa Amazon Prime Video.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.