Jim Carrey je mrzio scenarij jednog od svojih najpoznatijih filmova: "Bio je užasan"

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

PRIJE nego što je postao jedna od najvećih zvijezda 90-ih, Jim Carrey bio je stand-up komičar za kojeg su mnogi vjerovali da će brzo pasti u zaborav. No nakon što se 1994. godine pojavio u uspješnim komedijama Ace Ventura: Šašavi detektiv (Ace Ventura: Pet Detective), Maska (The Mask) i Glup i gluplji (Dumb and Dumber), Carrey je zacementirao svoj status holivudske zvijezde.

Veliku ulogu u izgradnji njegove karijere igrao je prvi od ta tri filma - Ace Ventura: Šašavi detektiv, koji je imao premijeru u veljači 1994. godine. Carrey nije bio ni prvi ni drugi izbor za ulogu ekscentričnog privatnog detektiva koji traži nestale kućne ljubimce.

Kako navodi Far Out, produkcijska kuća Morgan Creek Productions ponudila je ulogu Ricku Moranisu i Davidu Alanu Grieru, ali oni nisu bili zainteresirani. U jednom trenutku producenti su htjeli angažirati i Whoopi Goldberg, ali su odustali od plana nakon što je Carrey prihvatio njihovu ponudu.

 

Nije bio zadovoljan scenarijem

Naime, glumac je prvotno odbio ulogu, ali nakon dvije godine nagovaranja promijenio je mišljenje. No imao je jedan uvjet - producenti su mu morali dopustiti prepravak scenarija.

"Mrzio sam scenarij. Bio je užasan", priznao je Carrey tijekom jednog intervjua. Originalni scenarij napisao je Jack Bernstein, a kasnije su ga prepravljali redatelj Tom Shadyac i Carrey.

"Rekli su mi: 'U ovoj situaciji nitko ne gubi. Možeš preraditi scenarij. Kada završiš s pisanjem, ne trebaš raditi na filmu ako to ne želiš'", prisjetio se Carrey. "Tako da sam pisao scenu po scenu, u novom scenariju nije bila nijedna rečenica iz originala. Pitao sam se: 'Prije svega, što ljudi žele vidjeti? Što ja želim raditi? Što je zanimljivo ljudima?'"

Veliku pomoć pružio mu je Shadyac, koji je Carreyju dopustio da se ispred kamere ponaša kao na svojim stand-up nastupima.

Film je brzo postao velik hit među gledateljima iako su ga dočekale podijeljene kritike. Uz zaradu od 107.2 milijuna dolara, Ace Ventura: Šašavi detektiv postao je jedan od najuspješnijih filmova 1994. i lansirao Carreyja među najtraženije komičare desetljeća.

Pročitajte više