John Wayne oštro je kritizirao ratnu komediju Stevena Spielberga

Screenshot: YouTube/United Artists

OSIM što je bio jedno od najpoznatijih lica starog Hollywooda, John Wayne bio je i veliki patriot te je odbijao glumiti u filmovima koji su SAD prikazivali u lošem svjetlu. Zvijezda vesterna iz tog je razloga odbila ulogu u kultnoj ratnoj komediji Stevena Spielberga.

Prema Far Outu, Wayne, Charlton Heston i Jimmy Stewart razmatrani su za ulogu generala bojnika Josepha W. Stilwella, koji se pojavljuje u ratnoj komediji 1941 iz 1979. godine. Stilwella je u filmu utjelovio Robert Stack.

Radnja filma smještena je u prosinac 1941. godine, nakon zračnog napada na Pearl Harbor. Film prati stanovnike Kalifornije koji se u panici pripremaju za japansku invaziju jer misle da su oni sljedeća meta. Novonastali kaos pokušava smiriti general bojnik Stilwell.

 

Odbio je ulogu jer film nije domoljuban

Osim uloge Stilwella, Wayneu je ponuđena i manja cameo uloga, ali je odbio obje. Nakon što je pročitao scenarij, glumac je izjavio: "Ovo je najveća antiamerička glupost koju sam ikad pročitao."

Spielberg je rekao da mu je Wayne savjetovao da ne snima taj film jer će biti razočaran ako to učini. Glumac i redatelj bili su prijatelji i razgovarali su jednom mjesečno.

"Wayne je bio znatiželjan pa sam mu poslao scenarij. Nazvao me idući dan i rekao mi da je film antiamerički te da je gubitak vremena", prisjetio se Spielberg. "Rekao mi je: 'To je bio jako važan rat. Ismijavaš rat zbog kojeg su izgubljene tisuće života u Pearl Harbouru. Nemoj raditi šalu od Drugog svjetskog rata.'"

"Također mi je rekao: 'Nemoj snimati ovaj film. Bit ću jako razočaran u tebe ako to odlučiš učiniti'", dodao je redatelj.

1941 bio je kritički promašaj, ali je s godinama stekao kultni status. Film se može posuditi ili kupiti preko Amazonovog Prime Videa.

Pročitajte više