Legendarni filmski grubijan je u pet rečenica objasnio sudbinu epizodnog glumca

Foto: Press

"TKO je Jack Elam?"

"Dovedite mi Jacka Elama."

"Nađi mi nekoga u fazonu Jacka Elama."

"Nađi mladog Jacka Elama."

"Tko je Jack Elam?"

Ovako je Jack Elam na svom primjeru opisao kako izgledaju faze karijere epizodnog, tipskog glumca kroz prizmu producenata. Jedno vrijeme ste traženi zbog jedine vrste uloga za koju vas žele, poslije dođe netko tko će to isto igrati umjesto vas i na kraju ste opet nepoznati i nitko vam ne zna ni ime.

Ali ne smijemo ne znati Jacka i njegove oči koje gledaju ka Zadru i Osijeku u isto vrijeme. Strašan baja je to bio, prevrnuo buradi i zabio šaka po vesternima koliko ti Bog hoće i objektivno odlično glumio sve što se tražilo iako često nije morao ni mijenjati odjeću za novi film, kamoli pristup liku.

Tragedija u djetinjstvu

Elam je odrastao 20-ih u Arizoni berući pamuk, majka mu je preminula kad je imao svega tri godine, a karakterističan pogled koji je imao nije mu bio urođen. U djetinjstvu se potukao s jednim vršnjakom i olovka mu je ostala zabodena u oko.

Od tada nije uopće mogao ni vidjeti na to oko niti se ono moglo pomicati, no ne može se reći da mu to nije pomoglo da izgleda još zlokobnije na platnu u kasnijim godinama.

Dvije godine je služio u mornarici tijekom Drugog svjetskog rata, a onda, kad se vratio kopnu, prvo je radio kao računovođa dok nije slučajno sreo filmskog glavešinu Samuela Goldwyna i preko njega uletio u glumački esnaf.

Debitirao je u djelu pod nazivom She shoulda said no! i naslov može navesti na pogrešne zaključke, ali ustvari se radi o još jednom od niskobudžetnih filmića uperenih protiv marihuane. Bili su popularni u to vrijeme, pa su kasnije postali kultni u podrugljivom smislu. Reefer madness je prvoklasan primjer, ovaj Jackov je ipak drugoklasan.

Najvažniji film

Najvažniji film s početka mu je bio Točno u podne u kojem čak nije ni potpisan, ali je efektna uloga i trasirala mu je put za more sličnih koje je kasnije tumačio. Lokalni pijanac kojeg Gary Cooper pušta iz zatvora prije nego što će krenuti u završni okršaj s bandom Franka Millera, to je bio Jack Elam.

Trebao je biti u još scena, međutim verzija filma bez tih scena je već puštena probnoj publici i svi su bili oduševljeni, pa se na kraju odustalo od njih. Da nije, možda bi bio i potpisan, ovako nikom ništa.

Uslijedilo je mnogo, mnogo i filmova i serija u kojima je uglavnom bio negativac bez porijekla i motiva, s većinski pljačkaškim namjerama i to je otprilike to što se tiče razvijenosti njegovih likova.

Tijekom 50-ih je zabilježio minijature u vrh ostvarenjima kao što su Vera Cruz, Obračun kod O.K. Korala, Kiss me deadly, Čovjek iz Laramiea, Noćni prolaz, a kao veteranu u tumačenju ološa s Divljeg zapada sudbinski je bilo predodređeno da odigra i jednog od tri Frankova plaćenika u Bilo jednom na Divljem zapadu koji čekaju Harmoniku. Elam je jedini od trojice koji i nešto kaže tijekom epske scene. Njegovo tjeranje mušice revolverom je već stvar legende.

 

Bilo jednom se odigrao već 60-ih, a tad je i dobivao nešto sočnije uloge, da ne kažemo s više teksta, igrao je u Noći grizlija, Podržite gradskog šerifa, The way west i sličnim filmovima, Rio Lobo 1970. i Pat Garrett and Billy The Kid malo kasnije, no onda je s padom kvalitetne produkcije kaubojaca počela era kad je prihvaćao bilo što.

Posebno prijateljstvo

Došao je čak do filma kao što je horor vestern Jack Trbosjek ide na zapad (iliti Nož za dame) u kojem je već po naslovu jasno o kakvom se trešu radi i sve je zaista teško smeće osim njegove izvedbe koja je dostojna filmova Johna Forda.

Od tog perioda do kraja života (2003.) ubo je par hitova i poluhitova, tipa Cannonball run (i dvojka), Suburban commando s Hoganom i najvažniji Aurora encounter, na kojem je sreo 11-godišnjeg dječaka koji je patio od Hutchinson-Gilfordovog sindroma i s kojim je razvio posebno prijateljstvo tijekom godina.

O tome je nekoliko puta pričao i čak je snimljen dokumentarac o njima dvojici pajdaša pod nazivom Ja nisam nakaza.

Možda nije bio pristojno ljudsko biće kad se kamere uključe, ali kad se isključe, itekako jest. Rođen kao William Scott Elam, no to zvuči previše plemićki za ljude koje je igrao, tako da skroz odgovara što je ostao poznat pod nešto narodskijim imenom. Ko je Jack Elam? Ovo je Jack Elam.

Pročitajte više