Marlon Brando odbio je ulogu u ovom klasiku. Imao je dobar razlog za to

Screenshot: YouTube/Warner Bros./National General Pictures

MARLON Brando, jedan od najvećih glumaca starog Hollywooda, rijetko je imao loše izvedbe, a pristajao je samo na projekte u kojima je mogao imati određenu dozu slobode. Iako je s godinama stekao lošu reputaciju zbog problematičnog ponašanja na filmskim setovima, neki studiji su mu i dalje nudili kvalitetne projekte, među kojima je bio i klasik Mali veliki čovjek (Little Big Man) iz 1970. godine.

Revizionistički vestern redatelja Arthura Penna prati život Jacka Crabba (Dustin Hoffman), čiji su roditelji ubijeni tijekom napada Pawnee Indijanaca kada je imao samo deset godina. Jacka i njegovu sestru pronašao je indijanski ratnik Shadow, pripadnik plemena Šajena, koji ih je odveo u svoje selo. Caroline je odmah pobjegla, no Jack je odlučio ostati s Indijancima, a odgajao ga je mudri poglavica Old Lodge Skins.

Iako je film ispričan iz Jackove perspektive, Old Lodge Skins i njegova učenja imala su veliki utjecaj na Jackove kasnije avanture. Film je inspiriran istoimenim romanom autora Thomasa Bergera.

Uloga Old Lodge Skinsa ponuđena je holivudskim velikanima

Penn je ulogu Old Lodge Skinsa prvotno ponudio Laurenceu Olivieru, Paulu Scofieldu i Brandu, ali sva tri glumca su ga odbila. No, jedino je Brando otkrio zašto nije zainteresiran za ulogu.

Kao aktivist za građanska prava, koji se zalagao za prava Indijanaca, Brando je smatrao da bi uloga poglavice Old Lodge Skinsa trebala otići indijanskom glumcu, prenosi Collider. Nakon što je on odbio ulogu, Old Lodge Skinsa utjelovio je Poglavica Dan George, čije je pleme bilo dio kanadskih Prvih naroda.

Screenshot: YouTube/National General Pictures

Poglavica Dan George za svoju je izvedbu nominiran za Oscara, zbog čega je ušao u povijest kao prvi indijanski glumac koji je dobio nominaciju za jednu od najprestižnijih filmskih nagrada.

Film Mali veliki čovjek oduševio je i kritičare i publiku, a danas nam je značajan jer je to jedan od prvih revizionističkih vesterna koji su Indijance prikazali u pozitivnom svjetlu, a američku konjicu u negativnom.

Mali veliki čovjek može se kupiti ili posuditi na streaming servisu Prime Video.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.