Martin Scorsese je htio odustati od filmske karijere nakon ovih filmova

Screenshot: Youtube/Miramax

MARTIN Scorsese, jedan od najdugovječnijih redatelja današnjice, u nedavnom je intervjuu za GQ otkrio da je skoro odustao od filmske karijere u ranim 2000-ima. 

Redatelj je 2002. godine radio na povijesnoj drami Bande New Yorka (Gangs of New York), a iskustvo s produkcijom je bilo toliko loše da je htio odustati od svega. Scorsese je imao problema s producentom Harveyjem Weinsteinom, s kojim je dolazio u sukobe zbog budžeta i duljine filma. 

"Shvatio sam da neću moći raditi ako budem opet morao tako snimati neki film", rekao je Scorsese. "Ako je to jedini način za snimanje filmova, morat ću stati. Jer rezultati nisu zadovoljavajući. U nekim trenucima je bilo toliko teško da sam mislio da neću preživjeti. Mislio sam da ću umrijeti. I onda sam samo odlučio stati."

Unatoč lošem iskustvu, Scorsese je dvije godine kasnije radio na Avijatičaru (The Aviator), kada je ponovo morao surađivati s Weinsteinom jer je Weinsteinov Miramax bio jedan od distributera. 

Screenshot: YouTube/Miramax

"Bio sam protiv toga, imali smo sastanak i bio sam prisiljen na suradnju. I iz toga se ne možete samo tako izvući. No snimanje je prošlo dobro i montaža je prošla dobro. Problemi su se pojavili posljednjih nekoliko tjedana montaže", prisjetio se Scorsese. Do problema je došlo jer su Warner Bros. i Miramax odlučili prekinuti financiranje filma, pa je Scorsese bio primoran platiti 500.000 dolara iz vlastitog džepa kako bi dovršio film. 

No redatelj je odlučio prestati raditi za velike studije tek nakon snimanja filma Pokojni (The Departed) iz 2006. godine, za koji je dobio svoj prvi i jedini Oscar. Warner Bros. je htio pretvoriti Pokojne u veliku franšizu, a Scorsese se tome oštro protivio. 

"Studiji više ne žele podupirati pojedince koji žele izraziti svoje osobne osjećaje ili svoje osobne misli i ideje u visokobudžetnim filmovima", izjavio je Scorsese. 

Pročitajte više