Michelle Pfeiffer o šokantnoj sceni iz Batmana: “Gdje mi je bila pamet?”

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

U FILMSKOM svijetu, naročito u svijetu superherojskih filmova, malo koji nastavak može se mjeriti s originalnim filmom koji je započeo cijelu franšizu. Međutim, redatelj Tim Burton uspio je nadmašiti sva očekivanja 1992. godine kada je izašao njegov film Batman se vraća (Batman Returns), nastavak na Batmana iz 1989. godine.

Batman se vraća nije bio financijski uspješan kao Batman, trebale su proći godine kako bi stekao status kakav ima danas, ali čak i u 90-ima, kritičari su hvalili izvedbe Dannyja DeVita kao Penguina i Michelle Pfeiffer kao Catwoman.

Pfeiffer nije bila prvi izbor za Catwoman - ulogu je dobila tek nakon što je Annette Bening odustala zbog trudnoće. No glumica se podvrgnula rigoroznom treningu kako bi stala u kostim i uvjerljivo izgledala u scenama borbe. U jednoj je sceni čak odlučila na potez kojim je zauvijek impresionirala Burtona.

Naime, u jednoj sceni iz filma Catwoman pokušava zaprijetiti Penguinu tako da iz kaveza izvadi njegovu pticu. Catwoman zatim stavlja živu pticu u usta i pravi se da će je pojesti, ali je ubrzo pusti na slobodu.

Iako se ova scena mogla snimiti uz efekte, Pfeiffer je odlučila staviti živu pticu u usta unatoč mogućim rizicima, piše Far Out.

"Ponekad se osvrnem i kažem: 'Gdje mi je bila pamet?' Mogla sam pokupiti nekakvu bolest ili nešto kada sam stavila živu pticu u usta", izjavila je Pfeiffer. Glumica je također nadodala da je sve prošlo u redu i da ptici nisu dali lijekove za smirenje.

Glumica nije trebala ponavljati scenu jer su sve uspjeli snimiti iz prvog pokušaja, ali to je bilo dovoljno da oduševi Burtona.

"Mislim da nikad nisam bio toliko impresioniran. Imala je živu pticu u ustima kada je kamera snimala", prisjetio se redatelj. "Držala ju je nekih četiri ili pet sekundi, a onda ju je pustila da odleti. To je bilo prije CGI tehnologije, prije nego što su se takve stvari radile digitalnim putem. Dogodilo se tako brzo da je izgledalo kao nekakav efekt."

Premda je ptica prošla bez ikakvih ozljeda tijekom snimanja, isto se ne može reći za kaskadere. Prilikom snimanja prve scene u kojoj Catwoman koristi svoj bič, Pfeiffer je slučajno lupila jednog od statista. No glumica je ubrzo naučila baratati bičem, i ostatak snimanja prošao je bez nezgoda.

Pročitajte više