Moglo bi vas iznenaditi koji glumac se smatra najuspješnijom zvijezdom vesterna

Screenshot: YouTube/United Artists/Orion Pictures/20th Century

KADA je riječ o vesternima, većina bi pomislila da su John Wayne, otac vesterna, i Clint Eastwood, ikona muževnosti, najuspješnije zvijezde ovog žanra. No, statistika pokazuje drugačije.

Prema portalu Dexerto, financijski najuspješnija zvijezda vesterna je Kevin Costner. Costnerovi vesterni zaradili su preko 551 milijun dolara diljem svijeta, a najuspješniji od njih bio je Ples s vukovima (Dances with Wolves) iz 1990. godine, koji je zaradio 424 milijuna dolara.

U usporedbi s Costnerom, John Wayne zaradio je 169.4 milijuna dolara na svojim najvećim hitovima, a Eastwood 275 milijuna dolara.

 

Radnja Plesa s vukovima smještena je u razdoblje američkog građanskog rata i prati poručnika Unije Johna Dunbara, koji se nakon uspješne bitke odlučuje povući u napuštenu tvrđavu na zapadu. Tamo dolazi u kontakt s jednim plemenom Siouxa i zaljubljuje se u bjelkinju koja je odrastala uz Indijance. Dunbar se uspijeva integrirati u indijansko društvo, ali sve se mijenja kada na njihovo područje upadne američka vojska.

Ples s Vukovima osvojio je čak sedam Oscara i mnogi vjeruju da je zaslužan za oživljavanje vesterna u devedesetima. Druga dva vesterna na kojima je Costner zaradio vrtoglave iznose su Divlja prostranstva (Open Range) i Silverado. Isto tako, glumac je poznat i po vestern seriji Yellowstone, za koju je u 2022. godini bio plaćen 1.3 milijuna dolara po epizodi.

Costnera ćemo uskoro gledati u vesternu Horizon: An American Saga, koji će imati premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu 19. svibnja.

Pročitajte više