U tjedan dana postala je najgledanija serija HBO-a, a na njoj radi uspješni Hrvat

Foto: Alison Cohen Rosa/HBO

AKO JE već niste sami otkrili, onda smo tu mi da vam preporučimo jednu novu, uistinu zanimljivu i kvalitetnu seriju koja je nedavno krenula s prikazivanjem na HBO kanalima i HBO GO platformi i u roku jednog tjedna postala najgledanija HBO serija.

Radi se o ekranizaciji događaja s kraja 19. stoljeća smještenih u New Yorku, a sve po nazivom Guilded Age ili Pozlaćeno doba, na što se i odnosi taj period u povijesti SAD-a. Američko pozlaćeno doba bilo je razdoblje golemih ekonomskih promjena, ogromnih stečenih i izgubljenih bogatstava te porasta nejednakosti između starih i novih bogataša.

U tom kontekstu, priča počinje 1882. godine predstavljajući mladu Marian Brook koja se nakon smrti oca seli iz ruralne Pennsylvanije u New York kako bi živjela sa svojim bogatim, staromodnim tetkama Agnes van Rhijn i Adom Brook. U pratnji Peggy Scott, ambiciozne spisateljice koja traži novi početak, Marian se nehotice upleće u društveni rat između jedne od svojih teta, izdanaka garniture starih bogataša te njezinih nevjerojatno bogatih susjeda, nemilosrdnog željezničkog tajkuna Georgea i njegove supruge Berthe Russell.

Upravo odnos obitelji Brook i obitelji Russell je glavna okosnica cijele serije. Brookovi, koji si starosjedioci u New Yorku, s vrlo malo simpatija gledaju kako im se u susjedstvo uselila obitelj Russell, koja se relativno brzo i nedavno obogatila razvojem željezničke infrastrukture i prometa.

 

Na prvi pogled, serija Pozlaćeno doba, autora Downton Abbey Juliana Fellowesa, može izgledati vrlo slično. Obje su povijesne drame koje gledaju na živote bogatih, a čini se da je jedina ključna razlika u tome što je nova serija smještena u SAD-u, dok je radnja Downtona smještena u Velikoj Britaniji. Međutim, izvršni producent serije Gareth Neame rekao je da poveznica između ove dvije serije, osim tematike, zapravo i nema. 

Glavna uloga dodijeljena je Christine Baranski, jednoj od onih glumica za koju ćete reći: "Ah, znam nju", ali joj se nećete sjetiti imena. U razgovoru za Index priznala nam je da je, dok je bila tinejdžerica, njen idol bila Maggie Smith. Sada, zadovoljno, Baranski glumi ono što se može opisati kao "uloga Maggie Smith" u seriji Pozlaćeno doba, koja se jednako tako može nazvati "American Downton". Ali inače ima sva Fellowesova obilježja: nadmoćnu gospodaricu kuće, poslugu koja gunđa i fascinantno bizarne snobove.

Ovdje je najveći snob lik udovice Brook, Agnes van Rijn. Ona odbija dopustiti svojoj mladoj nećakinji (Louisa Jacobson), koja je upravo stigla u New York, da se pomiješa s bilo kojim od "novih ljudi", odnosno onih čiji su preci stigli prije više od 200 godina. Baranski se uklapa u ulogu kao dama u satenskoj rukavici. "Piše li netko boljeg snoba od Juliana Fellowesa? Ta klasa ljudi koji ni ne znaju što je vikend", kaže ona s užitkom.

 

Fellowes je Baranski imao na umu kada je stvarao ulogu jer mu je godinama ranije, kada su se upoznali na jednom događaju, rekla da obožava Downton. Također je spomenula da je baka njezina supruga bila autorica i nasljednica Elizabeth Drexel Lehr, "a Julian je dobro poznavao Drexelove" (brzo istraživanje otkriva da su bili stara američka bankarska obitelj).

Baranski nikada nije sudjelovala u filmskim ili televizijskim emisijama iz tog razdoblja, ali je radila dosta praizvedbi komedija i Shakespearea na pozornici, "tako da znam kako se snalazim s korzetom i perikom". Kad je Fellowes konačno završio pisanje Pozlaćenog doba i pokucao, Baranski je za njega imala samo tri riječi: "Da, da, da."

Važnu ulogu ima i Cynthia Nixon, koju pamtimo po ulozi Mirande Hobbs u serijalu i filmovima Seks i grad. Nixon glumi krotkiju, ali i ljudskiju, Marianinu tetu, a njezina izvedba je divan niz komičnih i simpatičnih reakcija. "Nema previše prilika glumiti u ovakvim raskošnim, kostimiranim i povijesnim projektima tako da sam se posebno veselila i pripremala za ulogu", rekla je.

Posebno smo popričali s našim sunarodnjakom Vanjom Černjulom, direktorom fotografije na ovoj prestižnoj seriji.

The Gilded Age je bila prva velika produkcija koju si radio nakon covid-stanke. Kakvi su sada uvjeti? Snima li se sporije, drugačije?

Svi protokoli za zaštitu od covida su još uvijek na snazi i vjerojatno će tako biti još neko vrijeme. Mjere zaštite nas malo usporavaju i poskupljuju snimanje, ali naviknuli smo se na nove uvjete i radimo dalje. The Gilded Age smo snimali devet mjeseci na vrhuncu pandemije i drago mi je da mogu reći da smo izgubili samo jedan dan snimanja zbog jednog lažno pozitivnog covid-testa. 

Posebno su impresivni kadrovi početka prve epizode, ali i svi kadrovi u kojima se predstavlja impresivna nova kuća obitelji Russell? Radi li se stvarno o pravoj lokaciji ili privremenoj lokaciji?

Čitav eksterijerni set za 61. ulicu izgrađen je na Long Islandu, oko 60 minuta vožnje od Manhattana. Tako specifičnu situaciju koju je zahtijevao scenarij nije bilo moguće pronaći na današnjem Manhattanu.

Kako je bilo raditi večernje i noćne scene bez svjetla električne energije? To nije česta prilika za takve uvjete?

New York je te 1882. godine bio relativno dobro rasvijetljen plinskom rasvjetom, a na Manhattanu se već eksperimentiralo s električnom xenon tehnologijom koja je napuštena nakon što je Edison predstavio električnu žarulju koja je još danas u upotrebi. Postojali su vrlo striktni protokoli oko toga kada se pale i gase svjetla u domovima, i to smo pokušali dočarati u seriji. Naravno, morali smo naći balans između realiteta i stilizacije koji bi najviše odgovarao materijalu.

Christine Baranski i Cynthia Nixon su velike i iskusne zvijezde? Kako je bilo raditi seriju s dominantnim ženskim likovima i glumicama?

S takvim iskusnim profesionalcima je uvijek zadovoljstvo raditi i promatrati ih kako oživljavaju napisani tekst. Svaka scena s njih dvije bila je uvijek još bolja nego što se dojmila na papiru.

Uz sjajnu kostimografiju, pogotovo žensku i odličnu scenografiju, što je po tebi bilo ključno da ste tako uspješno prikazali New York na kraju 19. stoljeća?

Svi smo posvetili puno vremena istraživanju tog perioda i to je bilo jako zabavno. Naša verzija 19. stoljeća u New Yorku bila je naša interpretacija za koju smo vjerovali da će najbolje služiti priči koju pričamo. Vrlo rano smo odustali od naturalizma i odlučili se za pristup koji je stiliziran, ali još uvijek uvjerljiv.

Pozlaćeno doba odmah nakon prve epizode postaje vrlo složena i intrigantna serija s mnoštvom likova, lokacija, kostima, borbom za prevlast u društvu i poslu te kvalitetnom razradom zbivanja na ekranu. 

Osim toga, valja spomenuti da je premijera The Gilded Age narasla s početnih milijun kućanstava na trenutačno 3.4 milijuna na svim HBO platformama u Americi, nadmašivši The White Lotus, koja je bila nedjeljna serija, u istom terminu prikazivanja. Samim time je i upravo objavljeno da se ide u snimanje druge sezone. 

Seriju možete gledati na HBO GO platformi te kanalu HBO svakog utorka kad se emitira nova epizoda linearno u 20 sati.

Pročitajte više