Netflixov film o Marilyn (koji nije za mlađe od 17) ima jedan veliki problem

Foto: Press

BLONDE je kamerama ušao u rodnicu najslavnije žene u povijesti (doslovno), a predsjednički felacio, pobačaj i povraćanje u krupnom planu reći će vam sve o cijeni slave u Hollywoodu. Na doista neobičan način.

Sunce sja, žene su uvijek mlade, a dečki nikada ne plaču. Kako te Hollywood može povrijediti kada izgleda tako dobro? - pita se u svojoj pjesmi Madonna. Nije slučajno da industrija zabave stanuje na lokaciji s 250 sunčanih dana u godini, gdje su početkom 1900.-ih štedjeli kapacitete jer nije bilo potrebe za paljenjem velikih rasvjetnih tijela.

Od tada, cijelo jedno stoljeće i kusur, Hollywood počiva na sistemu velikih studija, njegujući posebnu vrstu patologije. Proizvodnju iluzije, koja ždere svoju djecu. Znate ono, zabio se autom u zid ili predozirao u kadi na vrhuncu slave… 

Ne preporučuje se mlađima od 17

Najveći zalogaj Hollywooda bila je Norma Jeane Baker, najpoznatija plavuša svih vremena, snenog pogleda i uništene psihe. Temeljen na fiktivnoj biografiji Marilyn Monroe, koju je napisala Joyce Carol Oates, kontroverzni Blonde je nakon premijere u Veneciji stigao na Netflix, i to s upozorenjem da se ne preporučuje mlađima od 17 godina.

Postoji nekoliko scena koje su nepodnošljive i punoljetnim osobama. Marilyn na Netflixu oralno zadovoljava Kennedyja, guta njegove tjelesne tečnosti, a potom isto tako eksplicitno povraća u krupnom planu. 

 

Ana de Armas, Bondova djevojka i jedan od vodećih ženskih seks-simbola današnjice, nevjerojatnom glumačkom transformacijom portretira kompleksnu ličnost Marilyn Monroe. Filmskom karijerom senzualne ljepotice u Hollywoodu upravljaju opskurni tipovi, kojima se često mora sagnuti preko kreveta.

Stereotipna priča o glupoj plavuši (koja je ipak čitala Dostojevskog) govori o djevojčici iz sirotišta, koja je "otkrivena" na filmu. Manjak majčine ljubavi i potreba za ocem, kojeg nikada nije upoznala, ubrzavat će njen put u požudne ruke seksualnih devijanata. 

Seks utroje sa sinovima Charlieja Chaplina, potom brakovi s umirovljenom zvijezdom bejzbola Joeom DiMaggiom i dramatičarem Arthurom Millerom, te veza s Bobbyjem Kennedyjem dovest će Marilyn do nekoliko neuspjelih pokušaja da se realizira kao majka. Događa se niz induciranih i spontanih pobačaja.

U scenama kada doktor vrši abortus, ulazak u rodnicu prikazan je iz perspektive vagine, kroz stidne usne koje širi medicinska alatka. Ne brinite se, svaki taj kadar je stiliziran i užasno skup, pa će vas blaga mučnina možda i zaobići, iako ćete naučiti lekciju o tome zašto su svi na svijetu željeli biti Marilyn Monroe. Osim Marilyn Monroe. 

"Mislio sam da sam oženio anđela, a shvatio sam da sam oženio kurvu"

Ukratko, život najveće holivudske zvijezde bio je nepodnošljiv. Samoća među gomilom ljudi, bljeskovi fotoaparata, slinjenje milijuna ljudi i lake komedije bili su njen put u ludilo. Film analizira psihološke krize koje je doživljavala na snimanju svojih najvećih hitova Sedam godina vjernosti i Neki to vole vruće, čije je nepodnošljive trenutke kratila opioidima.

U nekoliko scena zaista je teško razlučiti gledamo li Marilyn ili Anu. Oživljeni su čuveni nastupi u ružičastoj haljini iz Gentlemen Prefer Blondes i I Wanna Be Loved By You iz filma Some Like it Hot.  

Pored izvrsne Ane, Adrian Brody se odlično snašao u ulozi Arthura Millera, dramatičara koji je za svoju suprugu napisao da je "mislio kako je oženio anđela, a zapravo je oženio kurvu". Pokazivanje prepona i gaćica ispod bijele lepršave haljine (koja se podiže iznad ventilacijskog otvora) nije podnosio ni Joe DiMaggio (Bobby Cannavale), iako ju je volio. 

Film traje skoro tri sata, crno-bijeli kadrovi su neizmjerno privlačni i posjeduju estetiku koja će vas uvući u bljutavu tvornicu snova i pokazati vam da se ondje sanjaju isključivo noćne more. Scenografski i kostimografski, Blonde je pravo remek-djelo.

Vidjet ćete istu onu kuću u kojoj se glumica predozirala, ruku zalijepljenu za telefon i golu plavušu koja među bijelim plahtama leži natopljena samo Chanelom 5. Sve njene haljine, džemperi i hlače s poznatih fotografija ponovo su oživjeli na Ani de Armas. 

Film Blonde ima nekoliko dobrih stvari i jedan veliki problem. Marilyn Monroe je prikazana kao pasivna sudionica kontinuiranog zlostavljanja koje se provodilo nad njom, pa sve izgleda beznadežno i nepopravljivo kako valjda i jest bilo u glavama svih onih koji misle da o njenom životu znaju baš sve.

Glupe plavuše i ostali stereotipi prožvakane su teme onih koji pokušavaju objasniti seksualne devijacije i toksikomaniju Hollywooda. 

Netflix je imao još jedan pokušaj ove godine, projekt kojim se valjda obilježava okrugla godišnjica glumičine smrti. The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes je dokumentarni film u kojem se glamurozni život i misteriozna smrt analiziraju preko autentičnih intervjua s brojnim prijateljima i suradnicima, a koji su smontirani kao telefonski pozivi. 

Iako u Hollywoodu vlada teror vječne mladosti i princip "živi brzo, umri mlad", na njega nitko nije imun. On zadovoljava frivolnu potrebu za glamurom i upravo tamo, u njegovo zlatno doba, odvest će vas Netflixov hit.

Hoćete li to biti u stanju podnijeti ovisi o tome koliko ste i sami psihološki načeti. Za sve ostale, tu je hipnotizirajuća i razarajuća dramaturgija Andrewa Dominika o seksualnoj eksploataciji jedne žene.

I nakon svega, radi se o masi. O publici i obožavateljima koji bi zavirili baš svugdje i koji će uživati u svemu tome ako im to i priuštite. Da smo maliciozni, rekli bismo da je Norma ispunjena. Spojlati se nema što jer svi znamo kako je kobna noć završila trovanjem barbituratima. 

Ocjena: 7.5

Pročitajte više