Nicolas Cage je za ovu izvedbu osvojio Oscara, ali nije dobio plaću

Screenshot: YouTube/MGM

OD KRITIČKI hvaljenih filmskih hitova do ogromnih komercijalnih neuspjeha, Nicolas Cage pojavio se u više od 100 filmova u svojoj karijeri dugoj četiri desetljeća. Jedan od tih filmova bila je i drama Leaving Las Vegas, koja je poznatom glumcu donijela njegov prvi i jedini Oscar. No ono što mnogi obožavatelji poznatog glumca ne znaju jest da Cage nikada nije dobio plaću za taj film, piše Collider.

Leaving Las Vegas je adaptacija istoimenog romana Johna O'Briena, u kojoj Cage utjelovljuje suicidalnog alkoholičara i scenarista Bena Sandersona, koji odlazi u Las Vegas nakon što izgubi svoju obitelj i prijatelje te dobije otkaz.

U Las Vegasu upoznaje prostitutku Seru (Elisabeth Shue) s kojom započinje romantičnu vezu, iako imaju loš utjecaj jedno na drugo. Ono što slijedi potpuni je put prema samouništenju.

 

Ni redatelj ni glavni glumac nisu dobili honorare

Iako je drama u režiji Mikea Figgisa imala skroman budžet od četiri milijuna dolara, brzo je postala hit. Film je u kinima zaradio 49.8 milijuna dolara, a Cageu je donio Zlatni globus i Oscar u kategoriji najboljeg glumca. Shue je za svoju izvedbu dobila nominacije za Zlatni Globus i Oscar.

Unatoč uspjehu, ni Nicolas Cage ni Mike Figgis nisu dobili svoje honorare koji su iznosili 100 tisuća dolara. Figgis je tijekom intervjua otkrio da im produkcijska kuća Lumiere Pictures nije htjela isplatiti honorare, jer je tvrdila da film nikada nije ostvario profit.

"Rekli su nam da film nije ostvario profit", prisjetio se Figgis. "Kako god, moja karijera je živnula nakon tog filma i za sljedeći film sam bio jako dobro plaćen. Nic je unutar godinu dana zarađivao 20 milijuna dolara po filmu, tako da je to dobro prošlo."

Ni Figgis ni Cage nisu se žalili na neisplaćeni honorar, iako je Cage sam financirao probe za vrijeme pretprodukcije. Figgis je otkrio da im je Cage platio sobe u hotelima, a uz to se opijao svaki dan kako bi se pripremio za ulogu alkoholičara.

Financijski problemi poznatog glumca

Nažalost, to nije bio posljednji put da je Cage imao problema s financijama. Godinama kasnije ušao je u dug od šest milijuna dolara, nakon što su pale cijene nekretnina u koje je Cage ulagao vrtoglave iznose. Umjesto da proglasi bankrot, glumac je počeo prihvaćati uloge u svemu što mu se nudilo kako bi otplatio dug.

Iako je prihvaćao uloge u lošijim filmovima, Cage je davao sve od sebe kako bi sačuvao reputaciju marljivog glumca.

"Čak i ako film naposljetku ispadne loš, znali su da ću se potruditi i da mi je stalo", izjavio je glumac.

Pročitajte više