Ovaj film je trenutno drugi najgledaniji na Maxu u Hrvatskoj, ima 96 posto na RT-u

Screenshot: Youtube

CRNA tragikomedija Duhovi otoka (The Banshees of Inisherin) trenutno je drugi najgledaniji film na Maxu, bivšem HBO Maxu, u Hrvatskoj. Film redatelja Martina McDonagha izašao je 2022. godine, na streaming je došao u siječnju 2023. godine, a sada se opet nalazi među najgledanijim filmovima na platformi.

Radnja filma smještena je na udaljenom otoku u blizini zapadne obale Irske te prati dugogodišnje prijatelje, Pádraica Súilleabháina (Colin Farrell) i Colma Dohertyja (Brendan Gleeson), koji iznenada prekida prijateljstvo s Pádraicom. Zaprepašteni Pádraic, uz pomoć svoje sestre Siobhán (Kerry Condon) i problematičnog mladog otočanina Dominica (Barry Keoghan), nastoji popraviti prijateljstvo, odbijajući prihvatiti "ne" kao odgovor.

Međutim, svi njegovi pokušaji i napori da se njihov odnos popravi samo jačaju odlučnost Colma. Kada on postavi očajnički ultimatum, događaji brzo eskaliraju, a posljedice su šokantne.

 

Ostatak glumačke postave čine Pat Shortt, Gary Lydon, Jon Kenny, Sheila Flitton, David Pearse, Aaron Monaghan i druge zvijezde. Scenarij potpisuje Martin McDonagh, koji je i režirao film.

Film je bio nominiran za 12 Oscara

Ova poznata tragikomedija bila je 2023. godine nominirana za 12 Oscara, uključujući Oscara za najbolji film, redatelja, glavnu i sporednu mušku ulogu, najbolji originalni scenarij i najbolju montažu. Međutim, film nije osvojio nagradu ni u jednoj od kategorija za koje je bio nominiran.

S brojnim nominacijama podudaraju se i vrlo dobre recenzije koje je film dobio od kritičara i publike. Na popularnoj stranici za pisanje recenzija, Rotten Tomatoesu, Duhovi otoka su dobili uglavnom pozitivne ocjene. Na temelju recenzija kritičara, film ima gotovo savršenih 96 posto, dok je od publike dobio 75 posto. Također, film je i na stranici Metacritic ostvario dobre rezultate.

Na Metacriticu nije dobio nijednu negativnu recenziju kritičara, ali je dobio 58 pozitivnih recenzija (94 posto) te četiri mješovite recenzije koje nisu ni dobre ni loše. Od publike je ostvario sličan rezultat kao i na Rotten Tomatoesu. Publika je za film napisala 255 pozitivnih recenzija (78 posto), 30 negativnih recenzija (9 posto) i 40 mješovitih recenzija (12 posto).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.