Ovaj film zauvijek je promijenio karijeru Johna Travolte

Screenshot: Youtube/Filmways Pictures

OD GROZNICE subotnje večeri (Saturday Night Fever) do Briljantina (Grease), karizma i talent Johna Travolte učinili su ga jednom od najvećih zvijezda kasnih 70-ih. Međutim, uspjesi njegovih ranih filmova doveli su do toga da su mu redatelji uvijek davali iste uloge, što ga je potaknulo da izađe iz svoje zone komfora. 

Novi put u karijeri

Godine 1981. Travolta je odlučio riskirati i prihvatiti ulogu u filmu Pucanj nije brisan (Blow Out), redatelja Briana DePalme, mračnom trileru koji je pokazao da Travolta ima vještine ozbiljnog glumca. Iako ga je film udaljio od likova na koje su gledatelji bili naviknuti, njegova izvanredna izvedba u trileru kasnije će privući pažnju drugog utjecajnog redatelja, donosi Collider.

U filmu Pucanj nije brisan Travolta glumi snimatelja zvuka Jacka Terryja, koji za potrebe filma treba snimiti zvuk ženskog vriska i zavijanja vjetra jer originalna snimka nije dovoljno realistična. Jack odlazi u park, gdje pokušava snimiti vjetar kako zavija, ali slučajno svjedoči automobilskoj nesreći u kojoj umire guverner. No Jack uspijeva spasiti ženskog putnika, prostitutku Sally, koju glumi Nancy Allen. 

Jack ubrzo shvati da je slučajno snimio zvuk ubojstva guvernera, a ne obične automobilske nesreće. On i Sally se zatim bacaju u bijeg jer ih lovi plaćeni ubojica, kojeg glumi John Lithgow. Iako Jack na kraju uspijeva ubiti plaćenog ubojicu, doznaje da je stigao prekasno i da je Sally već mrtva.

No u cijeloj tragediji uspio je naći nešto pozitivno. Sally je u trenutku smrti na sebi imala skriveni mikrofon koji je snimio njen posljednji vrisak. Jack tu snimku odluči ubaciti u film na kojem je radio na početku, a producent filma je oduševljen jer je napokon snimio realističan vrisak.  

 

Početni neuspjeh filma

Gledateljima je bilo čudno vidjeti Travoltu u ulozi kompleksnog i nesavršenog lika, u usporedbi s njegovim prijašnjim ulogama, u kojima je uvijek bio uglađen i savršen. Pucanj nije brisan oduševio je filmske kritičare, ali zbog premalog interesa publike nije imao dobru zaradu na kino blagajnama. Neuspjeh filma vratio je Travoltu starim ulogama, ali nije uspio replicirati svoj uspjeh iz kasnih 70-ih. 

Međutim, Travoltin izlet u ozbiljnije glumačke vode nije prošao nezapaženo. Kada je Quentin Tarantino, tada redatelj u usponu, naišao na Pucanj nije brisan, bio je toliko impresioniran Travoltom da mu je odlučio ponuditi ulogu Vincenta Vege u filmu Pakleni šund (Pulp Fiction). Tarantinova vjera u Travoltu se isplatila. Glumčeva interpretacija Vege, šarmantnog plaćenog ubojice, osvojila je publiku i revitalizirala Travoltinu klimavu karijeru.

Očito je da je Pucanj nije brisan bio ključan za Travoltinu karijeru unatoč početnom neuspjehu. Film je omogućio Travolti da proširi svoje glumačke sposobnosti i otvorio mu vrata za raznovrsne uloge. Njegova spremnost da preuzme rizik na kraju je postavila temelje za uspješne filmove kao što su Uhvatite maloga (Get Shorty), Čovjek bez lica (Face/Off) i Slomljena strijela (Broken Arrow).

Pročitajte više