Ovi filmovi i serije najviše su se pretraživali na Googleu u 2023. godini

Foto: Shutterstock

GOOGLE Trends i ove je godine objavio popis pojmova koji su se najviše pretraživali u tražilici Google. Od Barbie do The Last of Us, na popisu su se našli najveći filmski i televizijski hitovi 2023. godine. U nastavku otkrijte koji su filmovi i serije zauzeli prvih pet mjesta ljestvice.

Filmovi

1) Barbie

Fantastična komedija redateljice Grete Gerwig bila je najuspješniji ovogodišnji film, zbog čega nije čudno da se našla na samom vrhu ljestvice. Barbie prati eponimnu lutku, koju tumači Margot Robbie, na putu samootkrivanja nakon što doživi egzistencijalnu krizu. Film istražuje teme identiteta, ženske autonomije i društvenih očekivanja, a velik broj gledatelja pohvalio je izvedbe Robbie i Ryana Goslinga, koji je utjelovio Kena.

2) Oppenheimer

Iza Barbie slijedi biografski triler redatelja Christophera Nolana, s Cillianom Murphyjem u ulozi J. Roberta Oppenheimera, "oca atomske bombe".

Film je bio dio fenomena Barbenherimer, do kojeg je došlo jer su Barbie i Oppenheimer imali premijere isti dan. Oppenheimer prati život poznatog znanstvenika i njegovu ulogu u projektu Manhattan tijekom Drugog svjetskog rata, kao i njegov pad nakon sigurnosnog saslušanja 1954. godine. Mnogi kritičari tvrde da je Oppenheimer najbolji Nolanov film.

3) Jawan

Indijski akcijski triler Jawan, koji je režirao Atlee, našao se na trećem mjestu ljestvice. Glavnu ulogu u filmu igra bolivudska legenda Shah Rukh Khan, koji je utjelovio zatvorskog čuvara Azada, kao i njegovog oca, kapetana Vikrama Rathorea.

Film prati Azadove pokušaje ispravljanja nepravdi u društvu, s fokusom na njegovu osvetu zlom trgovcu oružjem Kaleeju. Azadova misija motivirana je obećanjem koje je dao svojoj majci dok je bila na samrti. Film kombinira elemente akcije i drame, a kao što je karakteristično za indijske filmove, pun je neočekivanih preokreta.

4) Sound of Freedom

Američki kriminalistički triler, u režiji Alejandra Monteverdea, prati Tima Ballarda, bivšeg tajnog agenta, koji se bavi spašavanjem djece iz ruku trgovaca seksualnim robljem u Kolumbiji.

Film je inspiriran stvarnim događajima i radom neprofitne organizacije Operation Underground Railroad. Iako su mišljenja kritičara bila podijeljenja, Sound of Freedom oduševio je gledatelje te je postao jedan od najuspješnijih nezavisnih filmova u povijesti​.

5) John Wick: Chapter 4

U posljednjem nastavku slavnog akcijskog serijala John Wick (Keanu Reeves) kreće u osvetu članovima organizacije High Table. Radnja se odvija na više lokacija, uključujući New York, Maroko i Pariz, na kojima se Wick sukobljava s raznim neprijateljima, među kojima je i jedan stari prijatelj.

Film je dobio pohvale za kvalitetne akcijske sekvence, kinematografiju i glumačke izvedbe. John Wick: Chapter 4 trenutno je najuspješniji film u franšizi, sa zaradom koja prelazi 440 milijuna dolara.

Serije

1) The Last of Us

HBO-ova ovogodišnja hit serija donosi priču o Joelu, muškarcu koji pokušava preživjeti u svijetu kojim vlada smrtonosni virus, pretvarajući ljude u zombije. Joel i njegova partnerica dobili su zadatak prokrijumčariti Ellie, 14-godišnju djevojčicu imunu na smrtonosni virus.

Njihov zadatak prerasta u mukotrpno i tragično putovanje po SAD-u, na kojem ovise jedno o drugome kako bi preživjeli. Serija je stekla brojne pohvale jer je vjerno prikazala priču iz popularne videoigre na kojoj je bazirana. The Last of Us nominiran je za nekoliko prestižnih nagrada, uključujući Emmy.

2) Wednesday

Serija Wednesday imala je premijeru prošle godine, ali zbog velike popularnosti našla se na drugom mjestu Googleove ljestvice. Bazirana na popularnim likovima koje je kreirao Charles Addams, prati Wednesday Addams, tinejdžericu s natprirodnim moćima, koja pohađa prestižnu srednju školu Nevermore Academy.

Wednesday pokušava riješiti misterij neobičnih ubojstava koja su zahvatila lokalni grad i istražiti tajnovitu prošlost svojih roditelja, koji su pohađali istu školu prije 25 godina. Serija je naišla na pozitivne reakcije kritičara, a mnogi su pohvalili izvedbu Jenne Ortege u naslovnoj ulozi.

3) Ginny & Georgia

Netflix je početkom godine izbacio drugu sezonu popularne dramske serije Ginny & Georgia, koja prati živote tridesetogodišnje Georgije i njene petnaestogodišnje kćeri Ginny. Serija istražuje Georgijinu problematičnu prošlost i financijske probleme te tinejdžerske izazove s kojima se susreće Ginny. Druga sezona dobila je niz pozitivnih kritika i uspješno se plasirala među deset najgledanijih serija na Netflixu.

4) One Piece

One Piece, jedna od najuspješnijih Netflixovih adaptacija svih vremena, prati mladog gusara, Monkeyja D. Luffyja i posadu s kojom pokušava pronaći legendarno blago koje je sakrio bivši kralj pirata.

Na opće oduševljenje fanova, u produkciji serije sudjelovao je sam Eiichiro Oda, tvorac istoimene mange, koji se pobrinuo da adaptacija bude što vjernija originalnom djelu. Serija je brzo postala hit i tjednima se nalazi na vrhu ljestvice gledanosti.

5) Kaleidoscope

Netflixova antologijska kriminalistička serija prati kriminalca Lea Papu (Giancarlo Esposito) koji sa svojom grupom lopova pokušava izvesti pljačku u vrijednosti od 7 milijardi dolara.

Na putu im stoje samo izdaja, pohlepa i problematični međuljudski odnosi. Zbog jedinstvene narativne strukture, epizode se mogu gledati u bilo kojem redoslijedu, a svaka epizoda otkriva dio zagonetke. Serija je pokupila pozitivne kritike zbog inovativnog pristupa pripovijedanju i složenih likova.

Pročitajte više