Ovi filmovi osvojili su najviše Oscara u povijesti

Foto: Press

U NEDJELJU se u Los Angelesu održava 95. dodjela Oscara koju će obilježiti najvažnija filmska i glumačka imena u protekloj godini. Jedan je to od najvažnijih događaja u svijetu filma, a posebno ostaju upamćene osvojene nagrade i broj nominacija. Tim smo se povodom prisjetili filmova koji su osvojili najviše Oscara u povijesti.

1. Ben-Hur 

Američki povijesni epski filmski spektakl iz 1959. godine bio je nominiran u 12 kategorija od tada mogućih 15. Naposljetku je film nagrađen s 11 Oscara, izostavivši nagradu za najbolji adaptirani scenarij. Među osvojenim nagradama nalaze se Oscar za najbolji film, redatelja, glavnoga glumca, sporednoga glumca te Oscar za kostimografiju.

Film je nastao prema romanu američkoga odvjetnika, generala Lewa Wallacea. Radnja prati bogatoga židovskog princa Judu Ben-Hura koji živi u Jeruzalemu, a dolaskom rimskih vojnika njegov se život iznenada mijenja. Ben-Hur je važan i zbog akcijske scene prikaza utrke konja s kočijama jer je to dotad bila najdulja filmska scena uopće.

Glavne uloge u filmu imali su Charlton Heston, Jack Hawkins, Haya Harareet, Stephen Boyd i Hugh Griffith.

Ovaj film držao je rekord po broju osvojenih Oscara sve do 1997. godine, kada ga je dostigao film Titanic.

 

2. Titanic

Film iz 1997. koji je režirao i napisao James Cameron bio je nominiran u 14 kategorija od mogućih 17. Pobijedio je u 11 kategorija (film, redatelj, kamera, scenografija, kostimografija, zvuk, zvučni efekti, specijalni efekti, montaža, glazba, pjesma). 

Kate Winslet, Gloria Stuart i ekipa koja stoji iza odjela šminke jedini su koji nisu pobijedili u svojim kategorijama, dok Leonardo DiCaprio za glavnu mušku ulogu i James Cameron za originalni scenarij nisu ni nominirani.

Film čija radnja prati stvarnu tragediju potonuća možda najpoznatijeg broda u povijesti postao je jedan od najgledanijih filmova svih vremena. 

3. Gospodar prstenova: Povratak kralja 

Gospodar prstenova: Povratak kralja fantastični je pustolovni film Petera Jacksona iz 2003., temeljen na trećem dijelu knjige J.R.R. Tolkiena Gospodar prstenova koji zaključuje istoimenu filmsku trilogiju.

Bio je nominiran u 11 od 17 kategorija. Osvojio je svih 11 Oscara za koje je bio nominiran, čime se izjednačio s ostala dva rekordera, filmovima Titanic i Ben-Hur. Između ostalih, osvojio je Oscar za najbolji film kao prvi fantastični film kojem je to pošlo za rukom.

Ostali rekorderi na Oscarima

Još su se neki filmovi istaknuli brojem nominacija na prestižnoj dodjeli nagrada. Jedan od njih je film Sve o Evi iz 1950., koji je bio nominiran u 14 kategorija, i komedija La La Land, koja je bila nominirana u 10 kategorija.

U kategoriji Oscara za najbolji strani film istaknuli su se Crouching Tiger, Hidden Dragon s 10 nominacija i Roma s 10 nominacija. 

Najviše nominacija u tehničkim kategorijama imao je pak Titanic, njih 10.

Pročitajte više