Ovo je 5 najiščekivanijih filmova na filmskom festivalu u Veneciji

Foto: Press

DANAS započinje 80. izdanje Venecijanskog filmskog festivala, jednog od najslavnijih na svijetu. Iako je Hollywood u štrajku pa su određene premijere odgođene (poput najnovijeg filma Luce Guadagnina sa Zendayom u glavnoj ulozi), brojni filmovi će se predstaviti na ovoj legendarnoj filmskoj manifestaciji.

Poor Things

Glumica Emma Stone i redatelj Yorgos Lanthimos nakon hvaljenog The Favouritea ponovno surađuju, ovog puta na adaptaciji romana Alasdaira Graya iz 1992., opisanog kao "postmodernistička revizija Frankensteina". Stone glumi Bellu Baxter, "erotomanku" koja se utapa, a potom je u život vrati ludi znanstvenik Willem Dafoe.

No ona se iz zagrobnog života vraća s mozgom bebe, što znači da sve mora ponovno naučiti. Prije nego što je Dafoe uspije oblikovati u svoju savršenu družicu, ona bježi od društva sa svojim ljubavnikom Markom Ruffalom na dinamičnu avanturu širom svijeta.

 

Ferrari

Prvi film redatelja Michaela Manna u 8 godina scenarij je koji pokušava snimiti od ranih 90-ih, iako njegovi korijeni sežu još dalje u prošlost, do fascinacije mladog Manna Ferrarijevim automobilima. No film se svakako ne čini kao običan biografski film o Enzu Ferrariju (Adam Driver).

Radnja se odvija tijekom nekoliko mjeseci 1957., ključne godine u životu proizvođača automobila. Vjeran redateljevim opsesijama, film se bavi intimnim trenucima, kao i izradom prekrasnih automobila i njihovim kretanjem zapanjujućim, opasnim brzinama.

Maestro

Nakon velikog uspjeha svog redateljskog debija iz 2018. A Star is Born, Bradley Cooper vraća se na Venecijanski filmski festival s biografskim filmom o slavnom skladatelju Leonardu Bernsteinu.

Film se usredotočuje na Bernsteinov odnos sa suprugom Felicijom (Carey Mulligan), od njihovog udvaranja do braka, koji se bolno savija pod težinom njegovih homoseksualnih ljubavnih veza. Cooper je s Joshom Singerom napisao scenarij, a producirali su ga Martin Scorsese i Steven Spielberg.

 

Priscilla

Pogled redateljice Sofije Coppole na Priscillu Presley vjerojatno će biti potpuna suprotnost Elvisu Baza Luhrmanna, i to ne samo po pitanju fokusa filma. Dok su Luhrmannovi filmovi iznimno ekstravagantni i kičasti, Coppolini su obično delikatni.

Film se temelji na njezinim memoarima Elvis And Me iz 1985. te prikazuje njezin život i brak s Elvisom, kao i Priscillino odrastanje od tinejdžerice do žene. Cailee Spaeny se pronašla u glavnoj ulozi, dok je Jacob Elordi postao Elvis.

The Killer

Redatelj David Fincher vraća se svojim korijenima psiholoških trilera s filmom The Killer, u kojem glume Michael Fassbender i Tilda Swinton. Najnoviji film slavnog redatelja nastao je prema istoimenom francuskom stripu, a vrti se oko hladnokrvnog ubojice koji pati od psihičke krize: boji se da gubi razum što dulje čeka svoju sljedeću metu. Ako je The Killer imalo sličan prethodnim Fincherovim radovima, čeka nas prava filmska poslastica.

 

Pročitajte više