Ovo su najbolji akcijski filmovi 21. stoljeća

Screenshot: Youtube

IAKO je u današnje vrijeme superheroja i beskrajnih franšiza teško izdvojiti kvalitetne i originalne akcijske filmove, to je upravo zadatak na koji su se bacili kritičari filmskog portala IndieWire. 

Akcijski filmovi se često smatraju inferiornim žanrom u usporedbi s dramama ili psihološkim trilerima, no to ne treba uvijek biti tako. U nastavku otkrijte koji su se sve filmovi našli na vrhu IndieWireove ljestvice najboljih akcijskih filmova 21. stoljeća. Njihov izbor bi vas mogao iznenaditi. 

10. Vlak za Busan (2016.)

Akcijski horor Vlak za Busan, redatelja Yeona Sang-hoa, prati Seok-wooa (Gong Yoo), radoholičara i samohranog oca djevojčice Soo-an (Su-an Kim), koji često stavlja posao ispred svoje kćeri. No za njen rođendan joj odluči ostvariti želju i odvesti je iz Seoula u Busan, gdje živi njena majka. Ono što je trebalo biti kratko putovanje vlakom, ubrzo se pretvara u tragediju nakon što se cijelom zemljom, u rekordnom roku, proširi smrtonosni virus koji pretvara ljude u zombije. 

IndieWire je stavio ovaj film na popis zbog napetih potjera u vlaku i emocionalnog raspleta kakvog se ne bi posramio ni Bong Joon-ho. 

9. Sve u isto vrijeme (2022.) 

Iako je većini ljubitelja filma više dosta multiverzuma, Sve u isto vrijeme je jedan od rijetkih filmova koji dokazuju da ovaj filmski trop i dalje može biti prikazan na originalan način. 

Evelyn Wang (Michelle Yeoh) je sredovječna vlasnica praonice rublja koja se istovremeno bori i s poreznom, i sa svojim naivnim i dobroćudnim mužem Waymondom (Ke Huy Quan), i s buntovnom kćeri Joy (Stephanie Hsu). Kao da to nije dovoljno, Evelyn uskoro doznaje da o njoj ovisi hoće li cijeli multiverzum biti spašen ili će ga uništiti nihilistična negativka Jobu Tupaki.

8. Bourneov ultimatum (2007.) 

Jason Bourne (Matt Damon) nastavlja svoju potragu za otkrivanjem vlastite prošlosti u trećem nastavku popularnog akcijskog serijala. Ovaj put bivši plaćeni ubojica putuje cijelim svijetom kako bi pobjegao agentima CIA-e. 
Film se našao na popisu zbog odlične kinematografije u kaotičnim scenama borbe i bijega. Osim toga, Bourneov ultimatum ima odličnu montažu, što dokazuju tri Oscara u tehničkim kategorijama. 

7.  John Wick 2 (2017.)

"John Wick je film koji nije trebao biti uspješan, ali je prkosio svim očekivanjima i obnovio je karijeru Keanua Reevesa", napisali su kritičari IndieWire. John Wick 2 je bio toliki značajan jer je o njemu ovisilo hoće li se John Wick pretvoriti u franšizu. Na sreću akcijskih fanova, film se pretvorio u jednu od najuspješnijih franšiza današnjice. 

U drugom nastavku serijala bivši plaćeni ubojica John Wick (Reeves) je primoran vratiti se starom životu kako bi održao obećanje iz prošlosti. 

6. Nemoguća misija: Raspad sistema (2018.)

Nemoguća misija je franšiza stara više od 20 godina, tako da nije iznenađujuće da je imala svoje uspone i padove, a šesti nastavak franšize, Raspad sistema, prema IndieWireu najbolji je film o Ethanu Huntu (Tom Cruise). 

U ovom nastavku Hunt i njegov tim se moraju pobrinuti da napredno nuklearno oružje ne završi u rukama bioterorista. No nakon što njihova misija pođe po krivu, primorani su surađivati s agresivnim agentom CIA-e (Henry Cavill), kako bi spasili svijet. 

5. RRR (2022.)

Indija ima jednu od najveći filmskih industrija na svijetu, no nitko nije bio spreman na uspjeh epskog akcijskog blockbustera RRR (Rise, Roar, Revolt), koji je uspio osvojiti Oscara za najbolju pjesmu. 

Snimljen na Telugu jeziku, film prati dva muškarca, Komarama Bheema (N.T. Rama Rao Jr.) i A. Ramarajua (Ram Charan), koja postaju bliski prijatelji tijekom indijskog revolta protiv britanske vlasti. No Bheem ne zna da je njegov prijatelj izdajica i da je njihovo prijateljstvo osuđeno na propast. 

 4. Kill Bill Vol. 1 i Vol. 2 (2003. - 2004.)

Filmovi Kill Bill Vol. 1. i Vol. 2 su bili dokaz da Quentin Tarantino nije samo veliki ljubitelj azijskih akcijskih filmova, već da je jednako talentiran kao i redatelji kojima se divi. Redatelj je u ovoj duologiji uspio povezati svoju ljubav prema nasilnim i brutalnim scenama s kompliciranim borilačkim koreografijama, što je rezultiralo nezaboravnim akcijskim sekvencama. 

Film prati bivšu plaćenu ubojicu, poznatu kao Mladenka, koju je njen bivši šef i ljubavnik Bill pokušao ubiti tijekom probe za vjenčanje, no nije je uspio usmrtiti i ona je završila u komi. Četiri godine kasnije Mladenka se budi iz kome i kreće u osvetu protiv bivšeg šefa i njegovog tima plaćenih ubojica. 

3. Racija: Iskupljenje (2011.)

Ovaj indonezijski akcijski triler, redatelja Garetha Evansa, ima scene borbe o kojima drugi akcijski filmovi mogu samo sanjati. Jedan od kritičara IndieWirea je rekao da film ima toliko akcijskih sekvenci da u nekim dijelovima podsjeća na vibrantnu videoigru.  

Racija: Iskupljenje prati tim indonezijskih specijalaca koji moraju uhititi notornog narkobosa čija baza je u jednoj stambenoj zgradi. No misija krene po zlu i cijeli tim se nađe zarobljen. Borba za preživljavanje počinje. 

2. Tigar i zmaj (2000.)

Tigar i zmaj je još jedan od onih filmova koji nisu trebali uspjeti - na njemu je radio redatelj poznat po dramama, a ne akcijskim filmovima, film je pripadao žanru wuxia filmova, a bio je namijenjen zapadnjačkoj publici. Glavne zvijezde filma su morale učiti mandarinski jezik i izvoditi vratolomije, a sve to je pratila glazba koju je svirao violončelist Yo-Yo Ma. Na papiru, ništa od toga nije trebalo funkcionirati, ali Ang Lee i scenarist James Schamus su stvorili hit. 

Smješten u 19. stoljeće u Kini, film prati legendarnog ratnika Li Mu Baia, koji je svoj mač Zeleni usud predao bivšoj ljubavnici Yu Shu Lien. No mač biva ukraden, a Bai se baca u potjeru, samo da bi otkrio nešto što nije očekivao. 

1.   Pobješnjeli Max: Divlja cesta (2015.)

Slično kritičarima Rotten Tomatoesa, IndieWire je također stavio film Pobješnjeli Max: Divlja cesta, redatelja Georgea Millera, na prvo mjesto svoje ljestvice. Iako su mišljenja podijeljena oko toga ima li film feminističke poruke ili je čista eksploatacija, nitko ne može poreći da su akcijske sekvence majstorski režirane i da je film vizualno spektakularan.  

Smješten u daleku, distopijsku budućnost, film prati bivšeg policajca Maxa (Tom Hardy) koji pokušava pomoći skupini odbjeglih ropkinja koje predvodi buntovna kapetanica Furiosa (Charlize Theron) da pronađu novo mjesto za život. No nakon što shvate da to mjesto ne postoji, svi skupa kreću u borbu protiv tiranina Immortana Joea (Hugh Keays-Byrne).

Pročitajte više