Ovo su neki od najuspješnijih niskobudžetnih filmova svih vremena

Screenshot: YouTube/Paramount Pictures

NAJVEĆE filmske hitove često vežemo uz visoke budžete, spektakularne specijalne efekte i poznate glumce. Međutim, povijest filma pokazuje da uspjeh ne ovisi uvijek o novcu. Neki od najuspješnijih i najomiljenijih filmova svih vremena snimljeni su s relativno malim budžetom, koji ih nije spriječio da ostvare ogromnu zaradu i osvoje srca publike. U nastavku vam donosimo popis nekih od najuspješnijih niskobudžetnih filmova svih vremena.

Napoleon Dynamite

Budžet: 400 tisuća dolara
Zarada: 46.1 milijun dolara

 

Kultna komedija redatelja Jareda Hessa prati čudnog i sramežljivog tinejdžera, Napoleona Dynamitea (Jon Heder), koji sa svojom obitelji živi u malom gradiću Idahu. Napoleon se sprijatelji s Pedrom, koji je došao iz Meksika, i odluči mu pomoći da postane školski predsjednik. Istovremeno pokušava osvojiti djevojku Deb, u koju je zaljubljen.

Rocky

Budžet: 860 tisuća dolara
Zarada: 225 milijuna dolara

Sportska drama Johna G. Avildsena, sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi, klasik je koji je inspirirao generacije. Radnja prati Rockyja Balbou (Stallone), lokalnog boksača i utjerivača dugova, koji dobije priliku boriti se sa svjetskim prvakom u teškoj kategoriji, Apollom Creedom (Carl Weathers).

Paranormalno (Paranormal Activity)

Budžet: 215 tisuća dolara
Zarada: 194.2 milijuna dolara

 

Prvi film u franšizi Paranormalno, koju je kreirao Oren Peli, jedan je od najprofitabilnijih horora svih vremena. Film prati mladi par, Katie (Katie Featherson) i Micaha (Micah Sloat), koji se presele u naizgled običnu kuću iz predgrađa, no ubrzo shvate da nisu sami.

Američki graffiti (American Graffiti)

Budžet: 777 tisuća dolara
Zarada: 140 milijuna dolara

Komedija Američki grafiti za mnoge je kritičare jedan od najboljih filmova Georgea Lucasa. Film prati grupu tinejdžera iz grada Modesta u Kaliforniji, a pokupio je pohvale zbog realističnog prikaza života mladih baby boomera iz Amerike. 

Projekt vještica iz Blaira (The Blair Witch Project)

Budžet: između 200 i 750 tisuća dolara
Zarada: 248.6 milijuna dolara

 

Horor Projekt vještica iz Blaira zaslužan je za oživljavanje tehnike found-footage, koja je kasnije korištena u uspješnoj franšizi Paranormalno. Film se snimao samo osam dana, a troškovi snimanja prvotno su iznosili između 35 i 65 tisuća dolara. Konačni budžet iznosio je između 200 i 750 tisuća dolara zbog troškova postprodukcije.

Film prati troje studenata koji su 1994. godine snimali dokumentarac o Vještici iz Blaira, urbanoj legendi s područja Marylanda. Studenti su misteriozno nestali tijekom snimanja, ali godinu dana kasnije pronađene su njihove snimke. Glavne uloge igraju Heather Donahue, Michael Williams i Joshua Leonard.

Pročitajte više