Pet zaboravljenih znanstvenofantastičnih TV serija iz 1980-ih

Screenshot: Youtube

Osamdesete godine prošlog stoljeća dale su nam puno znanstvenofantastičnih hitova poput Ratova zvijezda, Povratka u budućnost i E.T.-a, ali tadašnje serije tog žanra nisu ostale tako upamćene.

Izdvojili smo nekoliko potpuno zaboravljenih znanstvenofantastičnih TV serija koje rijetko tko još ikada spomene, a kamoli gleda. Što je za neke od njih prava šteta.

1. Automan (1983.-1984.)

Priča prati tehnički potkovanog policajca koji stvara umjetnu inteligenciju za borbu protiv kriminala i hologram koji se može materijalizirati noću kako bi uhvatio kriminalce. Unatoč uzbudljivoj premisi, serija je emitirala samo 12 od 13 dovršenih epizoda zbog loše gledanosti. U industriji u kojoj umjetna inteligencija i superheroji nikad ne izlaze iz mode, ovo je jedna od onih emisija koja u moderno vrijeme definitivno zaslužuje remake.

2. The Powers of Matthew Star (1982.-1983.)

Matthew je izvanzemaljski princ na tajnom zadatku s palog planeta Quadris koji se seli na Zemlju kako bi pobjegao od ubojica, upisuje srednju školu Crestridge i odlučuje upotrijebiti svoje supermoći u borbi protiv lokalnog kriminala. Kreator serije je Steven E. de Souza, koji se kasnije proslavio scenarijima za prva dva filma Umri muški. Serija je ukinuta nakon samo jedne sezone. Bila je naširoko kritizirana zbog nedosljednog pisanja, rupa u zapletu i bljutave glume. A da ne spominjemo, na pola puta promijenila je atmosferu i iz tinejdžerske drame prerasla u mračnu seriju punu teorija zavjere, što je zbunilo mlađu publiku.

3. Alien Nation (1989.-1990.)

Adaptacija istoimenog filma Grahama Bakera iz 1988., Alien Nation, bila je neo-noir znanstvenofantastična serija koja se emitirala na Foxu u 22 epizode. Smještena u blisku budućnost, priča prati dva policajca, jednog čovjeka, drugog izvanzemaljca, kako se bore protiv kriminala, predrasuda i integriranih izvanzemaljaca u Los Angelesu. Serija je otkazana nakon samo jedne sezone zbog niskog prihoda TV mreže od oglašavanja. 

4. Something Is Out There (1988.)

Radnja je usredotočena na nekoliko slučajeva brutalnih ubojstava koje je počinio izvanzemaljac koji je pobjegao iz međuzvjezdanog zatvorskog broda. Unatoč intrigantnoj radnji i hvaljenoj kemiji između likova, Jacka i Ta'Re, serija nije imala šanse protiv CBS-ovih hitova poput Dallasa i Ljepotice i zvijeri te je otkazana nakon što je emitirano samo šest od devet epizoda.

5. Starman (1986.-1987.)

Smještena 15 godina nakon događaja iz istoimenog filma Johna Carpentera iz 1984., serija prikazuje Paula Forrestera, izvanzemaljskog klona preminulog fotoreportera, koji se vraća na Zemlju kako bi pomogao svom 14-godišnjem sinu. Unatoč tome što se temelji na Carpenterovom filmu, sam redatelj nije imao izravne veze sa serijom. Emisija se na ABC-ju emitirala samo jednu sezonu i izazvala je podijeljene kritike.

Pročitajte više