Pogledali smo Netflixovu seriju koja ruši rekorde gledanosti. Jenna Ortega je izvrsna

Foto: Press

AKO STE mislili da je vaša škola čudna, razmislite još jednom prije nego što posegnete za trenutno najgledanijim sadržajem na Netflixu, serijom Tima Burtona Wednesday.

UPOZORENJE! Tekst može sadržavati spoilere!

Budi ponizan, šuti, navuci olovne tenisice da bi trčao i stigao obrasce ponašanja kako bi ti društvo u konačnici ponudilo jako malo. Nemoj se pobuniti protiv sustava, navuci uniformu i postani uhljeb, čuvar sustava u kojem postaje jasno da najveći čudaci nisu oni koji imaju stigme na dlanovima, vampirske očnjake ili Frankensteina za kućnu pomoćnicu - nego oni koji danas spadaju u kategoriju normalnosti. 

Zvuči poznato i samo je jedan redak dovoljan da olakša vaše trenutne preokupacije? Ušli ste u poneki razred neke škole i vidjeli male urotnike, zlostavljače i minijaturne verzije svojih uzaludnih roditelja ili ste imali sve petice, a ipak sjedite negdje i nesretno gledate kroz prozor ureda dok u saboru sjedi Njonjo? 

Velika popularnost serije od prvog dana objavljivanja

Spin-off filma The Addams Family i njegovih nastavaka objavljen je prošlog tjedna, da bi se ekspresno pozicionirao na prvo mjesto gledanosti. Kaže da život nije fer i da najveći horor u kojem se možete naći nije stan Jeffreyja Dahmera, nego školska učionica. 

Wednesday na IMDB-ju ima visokih 8.5, a za Netflix ju je osmislio redatelj Tim Burton, koji je na svoju maturalnu zabavu otišao poput muške verzije Carrie. "Osjećao sam da mora biti tu, ali ne i dio toga. Ti osjećaji vas nikada ne ostave na miru. Wednesday i ja imamo isti pogled na svijet", kaže Burton, koji je zbog rada na Batmanu odustao od režije filma Obitelj Addams.

Zamislite sve što nije Beverly Hills, Brenda, Brendon i Kelly i sjetite se kako u spotu Pink Floyda đaci prolaze kroz flajšmašinu, pjevajući We don't need education. 

 

Netflixova serija u fokusu radnje ima neobičnu djevojčicu Wednesday Addams (Jenna Ortega) tijekom njezinog pohađanja internata. Ona ima pletenice, ali ne tako buljave oči i visoko čelu kao u stripu i filmskoj verziji koju je igrala Cristina Ricci. Promijenila je 8 škola u 5 godina, totalno je neprilagođena, bez ikakve želje za uklapanjem u sustav. Iz posljednje škole je izbačena zbog incidenta s piranama koje je ubacila dečkima u bazen zbog zlostavljanja njenog pretilog brata.

Wednesday ide u internet za neprilagođene

Njeno posljednje utočište bit će ono u kojem su se spojili njeni osebujni roditelji, majka Morticia (Catherine Zeta-Jones) i Gomez (Luis Guzman), a to je internat za neprilagođene - Nevermore. Tamo Wednesday dobiva upozorenje o svom ponašanju od ravnateljice Larisse Weems (Gwendoline Christie), Morticijine bivše kolegice iz razreda i kataloškog primjerka histerije, šaljući je na savjetovanje kod veselog psihijatra (Riki Lindhome) u obližnjem gradu. 

Wednesday nije zadovoljna tom mogućnošću - niti je željna sprijateljiti se sa svojom novom cimericom Enid (Emma Myers), zamišljenim školskim tipom Xavierom (Percy Hynes White) ili Tylerom (Hunter Doohan), koji je slučajno sin gradskog šerifa (Jamie McShane). 

Wednesday počinje rješavati misterij od prije 25 godina

Wednesday Addams nastoji ovladati nadnaravnim psihičkim sposobnostima koje se još razvijaju, i to osujećujući monstruozna ubojstva koja teroriziraju lokalni grad. Tako će početi rješavati misterij u kojem su se našli i njezini roditelji prije 25 godina. Odnosi u Nevermoreu su ugodni kao trigonometrija, a bestjelesna ruka Stvar (Victor Dorobantu) u školi boravi kao špijun. Redaju se incidenti, kaos i destrukcija za koje djevojka mora odgovarati, a to sve je onako kako smo već naučili od najčudnije obitelji na svijetu - obitelji Addams.

Serija je na Netflixu pretekla Stranger Things kada su u pitanju ukupni sati gledanja na tjednoj osnovi nekog sadržaja proizvedenog na engleskom jeziku. Jenna Ortega je izvrsna kao Wednesday i lako je preskočila prepreku u vidu dugogodišnje identifikacije lika s Christinom Ricci (također se pojavljuje u seriji). Burtonova vizualno dojmljiva priča odlično se nosi s bremenom slavnih prethodnika franšize, jer je otvorila onaj segment iz života obitelji koji do sada nismo vidjeli. Samim tim, ostavlja prostor i za drugu sezonu serije.

Rješenja problema u sustavu obično ne donose oni koji bi ih trebali rješavati, već oni koji zbog lošeg sustava bivaju izloženi poruzi i zlostavljanju. Wednesday je lekcija za sve one koji su propustili priču o Carrie Briana de Palme. Za njeno razumijevanje ne treba vam na glavu pasti kanta svinjske krvi. Samo osobno iskustvo praznine kroz koju se kreću djeca, među raznobojnim školskim ormarićima. To kaže Tim Burton, jedno od najvećih imena iz povijesti kinematografije, a formalno obrazovanje omogućava nam da o njegovim serijama i filmovima pišemo kako pišemo. 

Ocjena: Sjedi, 8.5!

Pročitajte više