Poznati detektiv ponovno rješava slučajeve: Stiže britanska hit serija i kod nas

Foto: Promo

Sadržaj nastao u suradnji s: Pickbox NOW 

DETEKTIV s izraženim porocima poput cigareta, alkohola i nasilja zvuči kao još jedan recept za klišej "već viđenu" kriminalističku seriju, ali ako je priča raspisana kroz 24 knjige, a inicijalno je trebala biti samo jedna, govori dovoljno o tome da se nešto dobro kuha na ekranima. 

Ako u ovaj recept dodamo činjenicu da iza njega stoji uvaženi škotski pisac Ian James Rankin, onda će se svi ljubitelji krimića složiti da sigurno dolazi još jedan hit.

Rankin se davno već proslavio svojim međunarodnim bestsellerom, romanom Rebus iz 1987. godine, koji govori o istoimenom detektivu Johnu Rebusu. On, klasično, rješava naizgled nerješive slučajeve i probleme iz kriminalističkog miljea. U 2000. se godini zato snima prva i jednako popularna ekranizacija Rankinova romana koja je trajala četiri sezone i prikazivala se na britanskom ITV-u. 

Sve ljubitelje briljantnih krimića i Rankinovih djela razveselit će informacija da je nedavno stigla nova premijera Rebusa. U Hrvatskoj se može ekskluzivno pogledati na streaming platformi Pickbox NOW, a svaki ponedjeljak izlazi nova epizoda.

Novi Rebus (2024) u šest dijelova prati edinburškog, ovog puta mladog, detektiva Johna Rebusa. Intenzivna je to policijska drama u kojoj je glavni lik u raskoraku sa svojim poslom, aferama i obitelji.

Ako je suditi po društvenim mrežama, gledatelji su oduševljeni prvim epizodama te naglašavaju kako su seriju progutali u jednom dahu.

Foto: Promo

Krimić s dobrim smislom za humor 

Kroz knjige, ali i ekranizaciju, prikazan je tako da jedan dio publike smatra kako se radi o antijunaku, dok je za druge John Rebus ipak heroj. Tumačiti takvog lika kompleksan je dramski zadatak, posebice ako pokušavate razraditi reboot verziju stare popularne serije. Ovaj zadatak je preuzeo škotski glumac Richard Rankin kojeg se moglo vidjeti u seriji Outlander. 

Osim Richarda Rankina, glumačka ekipa uključuje Briana Fergusona iz Dosjea Ipcress (The Ipcress File), kao Johnovog brata Michaela, Lucie Shorthous iz Na dužnosti (Line of Duty), kao Rebusovu partnericu u istrazi, te detektivku Constable Siobhan Clarke.
 

Foto: Promo 

Ono što razbija čvrstinu postavke nove varijante starog krimića i po čemu se Rebus razlikuje od svih serija ovakvog tipa su humoristične replike i izražen vulgaran rječnik. Tako John Rebus baš i nema baš tolerancije prema zakonu i ljudima koji mu idu na živce, a u to spada i njegov otuđeni brat Michael koji se prema njemu ponaša kao da i nisu u rodu. 

Da ne bi postao odmetnik i kršio zakon brine se Rebusova nadzornica Gill Temple,r koju tumači glumica Carlone Lee-Johnson. Ona je u seriji Rebusov glas razuma koji ovog antijunaka može usporiti i urazumiti pri uzimanju pravde i zakona u svoje ruke. 

Je li novi reboot serije opravdao uspjeh starog hita ili ga već nadvisio, moguće je ekskluzivno i premijerno vidjeti na Pickbox NOW. Dodatno, ljubitelje ovakvih žanrova te lika i djela Johna Rebusa razveselit će informacija da je na Pickboxu NOW dostupna i originalna TV adaptacija iz 2000. godine.

Pickbox NOW pristupačan je streaming servis koji je dostupan i u Hrvatskoj, a fokusira se na "skrivene bisere", odnosno, produkcije koje na prvu nisu toliko u komercijalnom fokusu masovne publike, ali s druge strane imaju dubinu i kvalitetu koja se danas sve teže nalazi.

Serija Rebus tako je samo jedna u nizu kvalitetnih serija, a tu su i brojni sadržaji skandinavske produkcije, što Pickbox NOW dodatno razlikuje od ostalih streaming servisa. 

Puno dublje od krimića

Čitatelji autora Iana Rankina znaju da se u njegovim krimićima obrađuju kompleksne teme poput odnosa s obitelji, društvenih klasa i raspodjele moći, a upravo takva je i nova ekranizacija serije Rebus. Ovi motivi su poznati u britanskoj dramaturgiji, a u Rebusu se postavljaju tako da ne kvare opušteni dojam i stil serije, ali daju dovoljno tematike i razloga da gledatelja drže pred ekranima. 

Rebus je tako serija koja će vam nametnuti brojna pitanja o tome što je moralno, a što ne, te tko zapravo postupa po zakonu. Društveni odnos i postavka u kojoj glavni lik ima sve konce u rukama i nije često baš točna, jer bez pomoći svojih kolega, ovaj junak ne bi uspio održati svoju ‘alfa’ formu.

Foto: Promo 

Sva ova pitanja stavljena u seriju s poznatim, pred ekranima već iskazanim glumcima jamačno će donijeti sadržaj koji drži pažnju i u kojem je kriminal samo početna teza oko koje se slojevito grade društvene, moralne i zakonske dileme.

Sadržaj donose Index i Pickbox NOW u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Pročitajte više