Redatelj Dine smatra da televizija šteti novijim filmovima: Iskvarila ih je

Foto: EPA

REDATELJ Denis Villeneuve, koji je u posljednje vrijeme najpoznatiji po radu na znanstvenofantastičnom serijalu Dina, smatra da televizija loše utječe na kvalitetu filmova.

Villeneuve je u nedavnom intervjuu za Times istaknuo da određeni element moderne televizije ima štetan učinak na novije filmove. Prema njemu, vizualne slike puno su važnije od dijaloga u filmu jer ostavljaju jači utjecaj na publiku, ali se puno više pozornosti pridaje dijalogu.

"Iskreno, mrzim dijalog. Dijalog je za kazalište i televiziju. Ne pamtim filmove po dobrom dijalogu, već ih pamtim po jakoj slici. Dijalozi me uopće ne zanimaju. Čista slika i zvuk, to je moć kina, ali to se ne vidi kada gledate filmove u današnje vrijeme. Televizija je iskvarila filmove.

U savršenom svijetu napravio bih uvjerljiv film koji ne izgleda kao eksperiment, ali u njemu ne bi bilo nijedne izgovorene riječi. Ljudi bi izašli iz kina i rekli: 'Čekaj, nije bilo dijaloga?', ali ne bi se osjetio taj nedostatak", ispričao je redatelj. 

 

Podsjetimo, najnoviji Villeneuveov film, drugi dio Dine, u kina stiže početkom ožujka. Ovaj nastavak bit će duži od prvog filma iz 2021. godine te će sveukupno trajati 166 minuta, što je 11 minuta duže od prethodnika. Time drugi dio Dine ujedno postaje i najduži film Denisa Villeneuvea.

Nastavak priče nadovezuje se na prvi film i prati Paula Atreidesa (Timothée Chalamet) koji s vojskom Fremena ratuje protiv zle obitelji Harkonnen. Veliki naglasak bit će stavljen na odnos Paula i Chani (Zendaya), čije poznanstvo očito postaje ljubav. Dodatak drugom dijelu su Shaddam IV. (Christopher Walken), Feyd-Rautha (Austin Butler) i princeza Irulan (Florence Pugh).

Pročitajte više