Robert De Niro ovaj je film posvetio ocu: Jako sam ponosan na to

Foto: EPA

Robert De Niro smatra se jednim od najvećih i najutjecajnijih glumaca svih vremena. Priznat je kao ikona američkog filma ispred kamere, no dva puta okušao je svoj talent iza kamere. Više od desetljeća prije nego što je 2006. godine snimio svoj drugi film, De Niro se 1993. godine okušao kao redatelj, režirajući film Priča iz Bronxa.

Kriminalistička drama o odrastanju adaptirana je iz istoimene predstave Chazza Palminterija iz 1989. godine te govori o mladiću koji se nalazi između svijeta organiziranog kriminala i odanosti svom poštenom i vrijednom ocu. Lillo Brancato Jr. igra sina u dobi od 17 godina, De Niro glumi oca, a Palminteri lokalnog šefa mafije Sonnyja.

Kada je Priča iz Bronxa izašla, De Niro je svoj redateljski debi posvetio svom ocu koji se razdvojio od glumčeve majke nakon što je otkrio da je gay, a kada je De Niro imao samo dvije godine. U razgovoru za Interview, De Niro je jednom govorio o umjetničkim ambicijama svog oca i svojim ranim sjećanjima na njega.

"Vidio sam kako je živio, borio se... Vodio je klasični život njujorškog umjetnika, u potkrovlju, uvijek u centru", otkrio je glumac. De Niro je odrastao u Greenwich Villageu, ali je uvijek posjećivao svoga oca i ostao blizak s njim unatoč razdvajanju od njegove majke.

Govoreći o tome zašto je posvetio Priču iz Bronxa svom ocu, De Niro je rekao: "Mislio sam da bi to bila lijepa stvar za učiniti, a film je bio o očevima i sinovima." Glumac je izrazio ljubav i ponos prema očevom umjetničkom radu i njegovoj predanosti unatoč osobnim financijskim poteškoćama. "Jako sam ponosan na to, ali nisam bio zaljubljenik u umjetnost kao što je on bio. To je bio cijeli njegov život", dodao je.

Odrastajući u četvrtima Greenwich Village i Little Italy na Manhattanu, De Niro se sprijateljio s djecom s ulice, što njegovom ocu nije bilo po volji. Ovaj biografski element dobro se uklapa u Priču iz Bronxa, gdje otac želi da njegov sin ostane podalje od privlačnog svijeta organiziranog kriminala.

Kada je snimao svoj prvi film kao redatelj, De Niro je bio siguran da će odati počast svom ocu, koji je nesumnjivo igrao ključnu ulogu u njegovom životu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.