Sedam vizualno impresivnih blagdanskih filmova koje mora pogledati svaki estet

Screenshot: Youtube

Šarene lampice, raskošni ukrasi, snježne pahulje i topla obiteljska atmosfera ono su što gotovo svaki božićni film čini posebno lijepim. Izdvojili smo nekoliko bezvremenskih favorita koji će zadovoljiti i najviše vizualne standarde svakog esteta te vam pružiti pravi blagdanski ugođaj u vašem domu.

1. Divan život (1946.)

Kultni crno-bijeli film Franka Capre Divan život smatra se jednim od najboljih i najgledanijih božićnih filmova svih vremena. Stoga nije iznenađujuće da je objavljena i kolorizirana verzija, koja je samo još pojačala već ionako impresivan vizualni dojam filma.

2. Carol (2015.)

Smješten u 1950-ima u New Yorku, film Todda Haynesa Carol prati ambicioznog fotografa koji radi u robnoj kući te ženu zarobljenu u braku iz interesa i bez ljubavi. Film se isplati pogledati zbog elegantne kinematografije s toplim i nježnim tonovima. Božić nije vezan za radnju filma, ali blagdan služi kao pozadinska tema koja dodatno naglašava priču i vizualni dio.

3. Ljubav i praznici (2006.)

Romantične komedije vjerojatno nisu prvi žanr koji vam padne na pamet kada tražite neki vizualno lijep film, ali Ljubav i praznici je iznimka. Film je nevjerojatno šarmantan, a snježni pejzaži, domaća atmosfera, toplina kamina i drvene kolibice stvaraju divan ugođaj. 

4. Predbožićna noćna mora (1993.)

Burtonova Predbožićna noćna mora omiljeni je božićni animirani film mnogim generacijama. Mukotrpna predanost koja se ulaže u stvaranje stop-animacije ozbiljno je podcijenjena. Takvi filmovi mogu se dovršavati godinama te imaju poseban stil koji se ne može postići nijednom drugom umjetničkom tehnikom.

5. Polarni Express (2004.)

Računalno animirana blagdanska avantura Roberta Zemeckisa još je jedan popularni film koji se prikazuje tijekom blagdanske sezone. Radnja je smještena u 40-e godine prošlog stoljeća i prati mladića kojeg nazivaju Hero Boy (Hrabri Dječak) dok se na Badnjak bori s vjerovanjem u Djeda Mraza.

Tijekom noći probudi ga zvuk vlaka koji se zaustavlja ispred njegove kuće. Čini se da nitko drugi ne čuje i ne vidi taj vlak, ali on se odlučuje ukrcati kada mu kondukter kaže da idu na Sjeverni pol posjetiti Djeda Mraza. Na ovom čarobnom putovanju Hero Boy uči o prijateljstvu, hrabrosti i pravom duhu Božića.

6. Klaus (2019.)

Ova neobična priča prati bivšeg studenta Poštanske akademije Jespera (Jason Schwartzman) kada dobiva posao točno iznad Arktičkog kruga, s čim se lokalno stanovništvo ne slaže. Kada upozna stolara i proizvođača igračaka Klausa (J.K. Simmons), oni sklapaju neobično prijateljstvo koje vraća smijeh i duh u grad Smeerensburg.

7. Krampus (2015.)

Da, čak i horor film može biti itekako vizualno lijep na ekranu. U filmu Krampus mladi Max (Emjay Anthony) okreće leđa Božiću nakon obiteljskih sukoba tijekom blagdana. Nedostatak božićnog duha u njegovoj obitelji oslobađa gnjev Krampusa, demonske sile drevnog zla koja kažnjava nevjernike.

Unatoč kaosu koji Krampus uzrokuje u Maxovoj obitelji, film ima mnogo vizualno privlačnih trenutaka. Od snijegom prekrivenih ulica do načina na koji svjetlost kamina osvjetljava mnoge filmske kadrove, pravi ga je gušt gledati. 

Pročitajte više