Šef 20th Century Foxa vjerovao je da je ovaj film propao zbog brkova Gregoryja Pecka

Screenshot: YouTube/20th Century Fox

U bogatoj povijesti Hollywooda postoji mnogo filmova koji su u početku prošli nezapaženo, a godinama kasnije postali klasici. Jedan od njih je i vestern Revolveraš (The Gunfighter) iz 1950. godine, koji nije uspio ostvariti dovoljno visok profit na kinoblagajnama, a šef studija 20th Century Fox Darryl F. Zanuck vjerovao je da su za taj neuspjeh djelomično krivi brkovi Gregoryja Pecka.

Revolveraš je druga suradnja Henryja Kinga i Gregoryja Pecka

Vestern Revolveraš režirao je Henry King, a napisali su ga William Bowers i William Sellers. To je bila druga od šest suradnji između Kinga i Gregoryja Pecka, jednog od vodećih glumaca starog Hollywooda. Film je inspiriran životom američkog odmetnika Johnnyja Ringa.

Peck je u filmu utjelovio ostarjelog i usamljenog kauboja Jimmyja Ringa, kojeg su mnogi prozvali "najbržim revolverašom Zapada". Ringo želi ostaviti svoju problematičnu prošlost iza sebe i skrasiti se u gradiću Cayenneu, gdje žive njegova otuđena supruga i sin. No duhovi prošlosti ne daju mu mira, zbog čega Ringo postaje meta triju revolveraša koji traže osvetu.

Osim Pecka, u glumačkoj su se postavi našli Helen Westcott, Millard Mitchell, Jean Parker i Karl Malden.

Kritičari su pohvalili vestern

Film Revolveraš dočekale su uglavnom pozitivne recenzije kritičara, no studio 20th Century Fox nije uspio ostvariti značajne financijske dobitke na kinoblagajnama. Autor Scotty Eyman u svojoj knjizi 20th Century-Fox: Darryl F. Zanuck and the Creation of the Modern Film Studio napisao je da je Zanuck imao oko za detalje i da nije bio zadovoljan Peckovim izgledom u filmu, prenosi portal Slash Film.

Osim što publika nije mogla prepoznati glavnog glumca iza velikih brkova, cijeloj situaciji nije pomogla ni činjenica da brkovi nisu bili standard ljepote u 1950-ima. No King i Peck htjeli su autentično prikazati razdoblje u kojem je živio Jimmy Ringo, pa su čvrsto stali iza svoje odluke. Zanucka, koji u to vrijeme nije bio u SAD-u, dočekao je šok kad se vratio i vidio kako Peck izgleda.

Revolveraš nije ostvario očekivanja studija

"Kad se Zanuck vratio u grad i vidio velike brkove koje su King i Peck odabrali za Peckovog lika, srce mu je potonulo. Rekao je Henryju Kingu: 'Dao bih vlastitih 25.000 dolara da maknem te brkove s Pecka'", napisao je Eyman u svom djelu.

Zanuck je također čuo redara u kinu Radio City Hall u New Yorku kako govori: "Ako su htjeli ružnog muškarca, zašto nisu uzeli ružnog glumca? Zašto su potratili Pecka?", a s tim su se složile i mnoge žene.

"Možemo biti sretni ako ovaj film ostvari 70 ili 75 posto zarade koju je imalo Žuto nebo", rekao je tada Zanuck producentu Nunnallyju Johnsonu. "Bit će to profitabilan film, ali definitivno neće ostvariti naša očekivanja", dodao je.

Iako Kingov vestern nije ostvario očekivanja studija 20th Century Fox, gledatelji su ga s godinama počeli više cijeniti. Revolveraša se danas smatra jednim od najkvalitetnijih filmova ovog žanra upravo zbog Peckovog odličnog prikaza netipičnog heroja.

Revolveraša se može kupiti ili posuditi na Amazon Prime Videu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.