Slavni animator otkrio je zašto su Simpsoni žute boje

Screenshot: YouTube/20th Television

HUMORISTIČNA animirana serija Simpsoni premijerno je prikazana 1989. godine, a od samog početka je bitan element popularne kulture. Simpsoni su osvojili čak 34 nagrade Emmy, a uz to se smatraju jednom od najdugovječnijih televizijskih serija svih vremena.

Animirana serija koju je kreirao Matt Groening na satiričan način prikazuje živote prosječne američke obitelji, koju predstavlja obitelj Simpson iz fiktivnog gradića Springfielda. Uz zanimljivu radnju, koja ponekad uspijeva predvidjeti budućnost, ključni aspekt serije je i prepoznatljiv dizajn animiranih likova koje lako prepoznajemo po njihovoj žutoj boji kože.

Simpsoni se ističu zbog žute boje

Groening je tijekom jednog intervjua za BBC iz 2007. godine otkrio zašto se odlučio baš za žutu boju u dizajnu svojih likova.

"Žuti su zato što tijekom odabira boja za seriju nisam htio koristiti uobičajene boje iz animiranih emisija", rekao je Groening. "Animatorica mi je prišla i pokazala žutu boju i, čim sam to vidio, rekao sam: 'Ovo je rješenje!'"

"Kada prebacujete televizijske programe daljinskim upravljačem i na trenutak vidite žutu boju, znat ćete da gledate Simpsone", rekao je kreator kultne serije.

Prema Screen Rantu, Groening je tijekom snimanja dokumentarca My Wasted Life rekao da boja likova također ima simbolično značenje. Žuta boja "izgleda kao da nešto nije u redu s vašim televizorom", a to je "prikladno za Simpsone u simboličnom smislu".

"Simpsoni se trude biti normalni, ali to im nikako ne polazi za rukom; njihova abnormalnost je razlog što su toliko smiješni", izjavio je Groening.

Pročitajte više