Steven Spielberg ovaj film Toma Hanksa smatra “revolucionarnim”

Foto: EPA, Youtube screenshot

Skoro svaki redatelj ima svog omiljenog glumca s kojim najviše voli surađivati. Za Jean-Pierrea Melvillea to je Alain Delon; za Martina Scorsesea to su Robert De Niro i Leonardo DiCaprio, a za Stevena Spielberga malo je glumaca s kojima je legendarni redatelj tako blisko povezan kao s Tomom Hanksom.

Hanks je radio sa Spielbergom na pet briljantnih filmova. Imao je glavnu ulogu u klasiku o Drugom svjetskom ratu iz 1998., Spašavanje vojnika Ryana, agenta FBI-a u Uhvati me ako možeš, nasukanog Europljanina u filmu Terminal, a pojavio se i u Mostu špijuna i Novinama.

Međutim, nijedan od navedenih filmova Spielbergu nije drag kao Philadelphia iz 1993., koju je režirao Jonathan Demme. Naime, Spielberg je jednom prilikom izjavio da je upravo to film za koji žali što ga nije režirao.

 

Hanks je u Philadelphiji glumio odvjetnika koji angažira drugog odvjetnika, Denzela Washingtona, da mu pomogne tužiti svog bivšeg poslodavca koji ga je otpustio nakon što je saznao da je homoseksualac i da ima sidu. Tom Hanks je za tu ulogu osvojio Oscara za najboljeg glumca.

"Taj film bio je revolucionarno postignuće u društvenom kontekstu i kontekstu tolerancije. Gledanje Philadelphije za mene je bilo jedno od najpotresnijih iskustava koje sam doživio gledajući film, ne samo zbog Hanksove izvedbe već i zbog njezine sveukupne briljantnosti", pojasnio je Spielberg.

Demmeov film bio je jedan od prvih koji se otvoreno bavio epidemijom AIDS-a i njezinim homofobnim posljedicama, što je dovelo do nominacije za najbolji originalni scenarij. Ipak, te godine pobjedu u toj kategoriji odnio je film The Piano.

Slavni redatelj u to je vrijeme radio na Schindlerovoj listi, filmu koji je osvojio 12 nominacija za Oscara i čak sedam zlatnih kipića.

Pročitajte više