Tom Cruise je trebao glumiti u Burtonovom klasiku, evo zašto je izgubio ulogu

Foto: EPA/Screenshot: Youtube/20th Century Fox

Edward Škaroruki (Edward Scissorhands) iz 1990. jedan je od najboljih filmova Tima Burtona, a ujedno i jedan od najbitnijih u njegovoj karijeri jer je označio početak dugogodišnje suradnje s glumcem Johnnyjem Deppom. No do te suradnje možda ne bi ni došlo da je Burton odlučio poslušati 20th Century Fox i ulogu Edwarda dati Tomu Cruiseu, donosi Collider. 

Edward Škaroruki prati priču o mladiću nalik Frankensteinu koji umjesto ruku ima škare jer je znanstvenik koji ga je napravio umro prije nego što ga je imao priliku dovršiti. Edwarda je zatim usvojila obitelj iz predgrađa, a on se zaljubio u njihovu kćer Kim, koju je utjelovila Winona Ryder. U filmu pratimo Edwarda dok se pokušava uklopiti u zajednicu koja ga ne želi prihvatiti jer se ne uklapa u njihov kalup. 

 

Burton je na filmu surađivao sa scenaristicom Caroline Thompson i produkcijskom kućom 20th Century Fox, a kada je došlo vrijeme za odabir glavnog glumca, produkcijska kuća je inzistirala da ulogu Edwarda dobije Tom Cruise. Iako se Burton protivio odabiru Cruisea, na kraju je popustio i odlučio se naći s glumcem. 

Drukčija vizija Edwarda Škarorukog

Thompson se prisjetila da je Cruise na tom sastanku bio pun pitanja koja su odbila i nju i Burtona. Iako se često govori da ne postoje glupa pitanja, očito postoje ona zbog kojih se gube uloge u visokobudžetnim filmovima.

Cruise se htio koristiti metodskom glumom za ulogu Edwarda Škarorukog, pa ga je zanimalo kako je Edward preživio tako dugo bez hrane, kako ide na WC ako ima škare za ruke i slično. Burton je vjerovao da glumac zbog ovih sitnica ne vidi poruku filma. 

Ono što je Cruisea najviše koštalo uloge je činjenica da je htio promijeniti završetak filma jer mu je bio previše tmuran i melankoličan iako je to upravo ono po čemu prepoznajemo Burtona. Za istu ulogu su bili zainteresirani Tom Hanks, Jim Carrey, Michael Jackson i Robert Downey Jr. Downey Jr. bio je druga osoba koju su ozbiljno razmatrali za ulogu Edwarda, ali na kraju su se ipak odlučili za Johnnyja Deppa. 

Deppu je to bila prva uloga na kojoj je surađivao s Burtonom, a nakon nje su uslijedili brojni hitovi, koji uključuju filmove Sanjiva dolina (Sleepy Hollow), Ed Wood, Charlie i tvornica čokolade (Charlie and the Chocolate Factory) i Alisa u zemlji čudesa (Alice in Wonderland). Posljednji film na kojem su redatelj i glumac radili zajedno bio je Sjene tame (Dark Shadows), koji nije impresionirao ni publiku ni kritičare. 

Pročitajte više