Tom Hanks je veliki fan ovog filma o Drugom svjetskom ratu 

Foto: EPA

TOM Hanks je u svojoj dugogodišnjoj karijeri glumio u brojnim ratnim filmovima, od Spašavanja vojnika Ryana do Greyhounda, koji je izašao 2020. godine. Glumac se nekoliko puta našao i iza kamera nekih od najboljih ratnih serija - radio je kao producent uz Stevena Spielberga na Združenoj braći i Pacifiku, te u nadolazećoj Appleovoj seriji Masters of the Air

Kada su ga prije nekoliko godina u podcastu Smartless upitali zašto toliko voli ratne filmove, glumac je otkrio da je Drugi svjetski rat imao veliki utjecaj na njegove formativne godine jer su mu oba roditelja preživjela rat i stalno su pričali o svojim iskustvima.   

"U mojim formativnim godinama, od sedme godine nadalje, sve i jedna osoba koja se brinula o meni, sve i jedna odrasla osoba u mom životu je stalno spominjala tu riječ od tri slova, rat", otkrio je Hanks. "Pričali su o ratu kao da je nekakva crta koja im je zauvijek podijelila život. Postojalo je vrijeme prije rata, zatim rat, i onda je ostalo samo ono što je došlo poslije rata. Pričali su o tome kao o razdoblju kada je crna smrt harala svijetom."

Iako je Hanks rođen 1956. godine, više od 10 godina nakon kraja rata, Drugi svjetski rat je ostavio neizbrisiv trag na glumčevo djetinjstvo. Stoga ne čudi da mu se na popisu najdražih filmova svih vremena često nalaze i neki ratni filmovi. Glumac je tako u jednoj objavi na Redditu otkrio da mu je redateljska verzija filma Das Boot, koji je režirao Wolfgang Petersen, jedan od najdražih filmova u kojima nije imao priliku glumiti. 

Das Boot je njemački ratni film iz 1981. godine, koji prati posadu jedne podmornice koja plovi Atlantskim oceanom. Redateljska verzija filma je objavljena 1997. godine, a traje tri sata i 40 minuta. Das Boot je oduševio publiku diljem svijeta, a Petersenu je donio Oscara za najboljeg redatelja i Oscara za najbolji scenarij. 

Film je adaptacija istoimenog romana Lothar-Günthera Buchheima, koji je za vrijeme nacističke Njemačke radio na jednoj podmornici. Film je stekao veliku popularnost jer je uz uzbudljive pomorske bitke prikazao i kompleksnost Drugog svjetskog rata - skoro svi članovi posade su imali različite ideologije i samo jedan od njih je bio strastveni pobornik nacističkog režima.
 

Pročitajte više