Tri filmske adaptacije Stevena Spielberga koje se nisu svidjele autorima knjiga

Foto: EPA

KADA redatelji odluče raditi adaptaciju neke knjige, stripa ili slično, često se dogodi da promijene neke detalje iz originalnog materijala. Upravo to je učinio i poznati redatelj Steven Spielberg koji je u svojoj karijeri radio nekoliko adaptacija popularnih knjiga. 

Od adaptacija koje je Spielberg radio, među poznatijima su Jurski park, koji se temelji na znanstvenofantastičnom romanu Michaela Crichtona. Također, od popularnijih adaptacija tu su i Schindlerova lista Thomasa Keneallyja te Carstvo sunca JG Ballarda.

Ove su se adaptacije svidjele autorima knjiga, ali to nije slučaj s ove tri popularne adaptacije na kojima je radio popularni redatelj. 

Ralje (Jaws)

Ralje iz 1975. godine jedan su od najpopularnijih Spielbergovih filmova, ali autoru originalne priče nije se svidjelo kako je izgledala filmska adaptacija. Istoimeni roman pisca Petera Benchleya objavljen je 1974. godine, a Benchley nije bio zadovoljan kako je film snimljen, osobito završetak. U ovom filmskom klasiku skupina pojedinaca pokušava uloviti i zaustaviti opasnu bijelu psinu koja napada ljude.

Kako prenosi Far Out Magazine, Benchley je napisao tri verzije scenarija za Spielberga koje je scenarist Carl Gottlieb ili odbacio ili uvelike uredio. Rezultat je bio takav da se film jako razlikovao od knjige. Benchley se jako protivio velikoj eksploziji na kraju filma, tvrdeći da je to nerealno, a navodno ga je nakon toga Spielberg izbacio sa seta.

 

Boja purpura (The Color Purple)

Još jedan film koji je Spielberg režirao, a kojim je uzrujao autora, bio je film Boja purpura iz 1985. godine. Ova povijesna drama temelji se na istoimenom romanu spisateljice Alice Walker iz 1982. godine. Priča govori o mladoj afroameričkoj djevojci i teškim iskustvima s kojima se suočila početkom 20. stoljeća u Hartwellu, Georgiji, uključujući obiteljsko nasilje, seksualno zlostavljanje, siromaštvo i rasizam.

Spisateljica knjige komentirala je da je Spielberg "isprao" seksualni i romantični odnos između protagonista filma i druge žene. Redatelj je u filmu radije istraživao temu prijateljstva između likova Celie i Shuga, no njegova odluka nije se svidjela Walker koja je ideju osudila, prenosi Far Out. 

Put rata (War Horse)

Spielbergova ratna drama Put rata iz 2011. godine temelji se na istoimenom romanu Michaela Morpurga iz 1982. godine i njegovoj scenskoj adaptaciji iz 2007. godine. Spielbergova verzija, s Peterom Mullanom, Emily Watson i Jeremyjem Irvineom u glavnim ulogama, prati priču o nevjerojatnom konju kojeg je odgojio 15-godišnji Britanac, a koji je potom za vojne svrhe kupila britanska vojska. Film prati njegovu priču i povratak kući nakon Prvog svjetskog rata.

Autor knjige nije bio nimalo impresioniran Spielbergovom adaptacijom koju je nazvao "loše napisanom i punom klišeja". U jednom intervjuu rekao je da su čak i konji bili pogrešni, prenosi Far Out Magazine. 

Pročitajte više