U kina dolazi film o građanskom ratu u Americi, ima 83 posto na Rotten Tomatoesu

Screenshot: Youtube

KRITIČARI su oduševljeni akcijskim filmom Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj (eng. Civil War), koji za nekoliko dana dolazi i u naša kina. Film je režirao i napisao Alex Garland, a u njemu glume Kirsten Dunst, Cailee Spaeny, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson i druge zvijezde.

Radnja filma smještena je u bliskoj distopijskoj budućnosti i prati tim novinara koji putuju diljem SAD-a tijekom Drugog američkog građanskog rata. U ratu sudjeluju diktatorska Federalna vlada SAD-a i separatisti - Zapadne snage Teksasa i Kalifornije te Floridski savez, kojima razni zločini nisu nepoznanica.

Mnogi su kritičari podijelili svoje mišljenje o filmu. Zasad na Rotten Tomatoesu ima 234 recenzije kritičara koji su ga ocijenili s visokih 83 posto, dok je od publike ocijenjen sa 79 posto na temelju više od sto recenzija.

 

Film je dobio pohvale za režiju, glumačke izvedbe i način snimanja borbenih scena.

"Jednom kad shvatite da se u Građanskom ratu ne radi o onome što mislite, možete ga cijeniti zbog onoga što zapravo jest: goruća meditacija o tome što se događa kada se politički poreci sruše i nasilje poprimi vlastitu zlokobnu logiku", napisao je Zack Beauchamp iz Voxa.

>>Pogledali smo Garlandov film Građanski rat. Jedan je od (dosad) najboljih ove godine

Pozitivnu recenziju napisao je i Devan Coggan iz Entertainment Weeklyja: "Građanski rat je ovdje zbog pokolja, a Garland bilježi kaos nepokolebljivim okom, baš kao što to čine njegovi novinarski protagonisti."

Stephen Romei iz The Australiana posebno je pohvalio borbene scene te je napisao: "Scene borba koje ubrzavaju srce izvrsno su snimljene."

U recenzijama je od glumačke postave posebnu pohvalu dobila Kirsten Dunst, koja je utjelovila Lee. Dulcie Pearce iz The Suna za izvedbu glumice napisala je: "Lee je teško voljeti, ali Dunstina izvedba je zadivljujuća."

Prikazivanje u određenim hrvatskim kinima počinje 18. travnja.

Pročitajte više