Uloga u Ratovima zvijezda je ovog glumca skoro koštala života

Screenshot: Youtube/Lucasfilm

KADA je glumac Ahmed Best otkrio da je dobio ulogu Jar Jar Binksa u Ratovima zvijezda nije ni slutio što ga čeka. Njegov entuzijazam je brzo splasnuo kada su počele dolaziti prve reakcije fanova na prednastavke popularne znanstveno-fantastične franšize. Best je u nedavnom intervjuu za Guardian otkrio kako ga je ta uloga skoro koštala života iako je bio veliki fan franšize. 

“Bio sam veliki obožavatelj Ratova zvijezda kao dijete”, rekao je Best i prisjetio se kako mu je njegova majka šivala posteljinu i odjeću s motivima iz Ratova zvijezda. Glumac i majstor borilačkih vještina je nastupao u plesnoj skupini Stomp kada mu je prišao direktor castinga za prednastavke Ratova zvijezda. “Nisam znao što se događa. Mislio sam da je u pitanju nekakva šala”, prisjetio se Best.  

Foto: EPA

Glumac je uspio impresionirati producente tijekom audicije i ušao je u franšizu kao CGI lik, Jar Jar Binks. Best je svoje vrijeme na setu provodio s najvećim hollywoodskim zvijezdama, a George Lucas mu je skoro postao mentor. Osim toga, uloga koju je igrao je u Hollywood uvela veliku inovaciju. 

“Radili smo na nečemu što je zauvijek promijenilo filmsku industriju”, otkrio je Best. Produkcija je tijekom snimanja surađivala sa studijem za vizualne efekte Industrial Light & Magic i Jar Jar Binks je postao prvi CGI lik koji je u potpunosti generiran računalom, što je postavilo temelj za razvoj tehnologije digitalizacije pokreta (motion capture technology). 

Unatoč tome što se našao među pionirima filmske tehnologije, Bestovo iskustvo s Ratovima zvijezda je bilo prožeto zlostavljanjem fanova.

Nakon izlaska prednastavka Ratova zvijezda, Fantomska prijetnja, iz 1999. godine, ogorčeni obožavatelji su se obrušili na Besta s prijetnjama smrću, rasističkim napadima, pa čak i pozivom na genocid cijele njegove rase, samo zato što im se nije svidio lik kojeg je glumio. Ovo zlostavljanje je toliko izmaklo kontroli da je Best pao u tešku depresiju i u jednom trenutku si je skoro okončao život. 

Povratak u franšizu 

No, više od desetljeće kasnije, Best je napravio nevjerojatan povratak. Počeo se baviti borilačkim vještinama, radio je kao producent i redatelj i na kraju je dobio sina. Kada je jednom prilikom otkrio da se skoro ubio zbog reakcije fanova i medija na njegovu ulogu u Ratovima zvijezdi, vijest je postala viralna i neki od najvećih kritičara su mu se javno ispričali. Među njima je bio i glumac Simon Pegg, koji je jednom prilikom u svojoj humorističnoj seriji Spaced napadao lik Jar Jar Binksa.  

Best je u posljednjih par godina ponovno dobio priliku sudjelovati u Ratovima zvijezda. Osim što se pojavljuje na konferencijama i vodi podcast The Redemption of Jar Jar Binks, glumac je dobio ulogu u seriji Mandalorian, gdje je glumio Jedija zvanog Kelleran Beq, koji jednom prilikom spašava Grogua. Best je također izjavio da bi volio raditi na seriji o Ratovima zvijezda u kojoj bi mogao pokazati svoje borilačke vještine, ako se pruži prilika. 

Pročitajte više