Većina je pamti samo po Malcolmu u sredini, no ona je oskarovka i TV rekorderka

Foto: Press

Cloris Leachman još je jedna velika glumica čije ime možda ne zvuči previše poznato i ne izaziva instantnu zvonjavu u ušima, ali je itekako bila cijenjena u vrijeme svog djelovanja i, najvažnije, poštovao ju je velik broj kolega, pa i "djelitelja nagrada", tko god ti ljudi bili. Preminula je u siječnju 2021. u dobi od 94 godine, što je pridonijelo tome da vijest o njezinoj smrti prođe bez pompe, no klikbejt posmrtni tekstovi iz tog perioda ne bi trebali biti posljednji koji će se o njoj objaviti. 

Ušla na mala vrata

U film je ušla na mala vrata što se tiče minutaže, ali na najveća moguća što se tiče dojma.

- If we don't make that bus stop...
- We will.
- But if we don't... Remember me.

Taj mini dijalog u autu detektiva Mikea Hammera bio je okidač za cijelu radnju Aldrichevog noir klasika Kiss me Deadly, proganjajuće riječi koji ostaju proganjajuće za njega, ali i za gledatelja i tijekom i nakon odgledanog filma. Cloris se pojavila samo na početku i ubrzo iščeznula, no bez njenog uvoda ne bi bilo ni kasnije priče, a kamoli atmosfere. 

Imala je i nekoliko rečenica iz kojih se mogla protumačiti jasna mržnja prema muškarcima, osjećaj podčinjenosti i slično, što je sigurno utjecalo na Hammera, no ovo posljednje "remember me" (zapamti me) bilo je efektnije od bilo čega kasnije izgovorenog u filmu. A i često se i sam detektiv vraćao na te riječi. 

Žena čiji je izgled uglavnom varirao između krhkog i žilavog, a pomalo je vukao i na osobu koja bi mogla biti plavokosa majka Sandre Bullock, proslavila se nešto više na televiziji. Kad kažemo nešto više, mislimo i na činjenicu da je postala rekorderka po broju nominacija za Emmy (22) i po broju osvojenih Emmy nagrada (8), s tim što je ovaj drugi rekord kasnije izjednačila Julia Louis-Dreyfus, poznatija kao Elaine Benes iz Seinfelda. 

Istinski velika glumica

Igrala je gospođa Leachman u The Mary Tyler Moore Show, Malcolmu u sredini, U dimu baruta, Zoni sumraka i još nekim poznatim serijama, a sve je bilo popraćeno s priličnim brojem Emmyja, no uspjela je osvojiti Oscara i za ne tako grandiozne uloge na filmu. 

>>FOTO U "Malcolmu u sredini" pojavljuju se simboli Hrvatske, a razlog će vas oduševiti

Tog je Oscara itekako zaslužila, a i BAFTA-u za istu ulogu. Njena usamljena i blago frustrirana sredovječna gospođa, s kojom Timothy Bottoms upadne u aferu tijekom Bogdanovicheve Posljednje kino predstave, briljantna je uloga, kao i ona Bena Johnsona, i oboje su zaslužili svoje statue.

Glumila je prostitutku u Butchu Cassidyju i Sundance Kidu, a treba spomenuti i Brooksov Mladi Frankenstein, Povijest svijeta: I dio, Spanglish, Jučer, Gospođa Harris itd. Ukupno je na svim poljima imala oko 300 rola te zavrijedila preko 30 nagrada i još preko 40 nominacija. 

Kako smo već rekli, bila je istinski velika glumica i nema se tu što polemizirati ni širiti. Samo je red prisjetiti se kako je dubok, gotovo predubok trag ostavila - Cloris Leachman.

Pročitajte više