5 savjeta za sigurno planinarenje s djecom

Foto: Promo

DA bi izleti s djecom u prirodi prošli bez stresa, žuljeva i plača, sve što vam treba su odgovarajuće planinarske cipele i nekoliko zgodnih zlata vrijednih savjeta.

Jeste li primijetili da sve više ljudi oko vas vikende provode u prirodi? I dok je nekima sasvim dovoljan piknik uz rijeku ili jezero, drugi rado oblače gojzerice i osvajaju vrhove hrvatskih planina, zajedno s cijelom svojom obitelji. Planinarenje nije rezervirano samo za odrasle – ako je oprema za planinarenje pomno pripremljena, vrhove brjegova, gora i planina mogu osvojiti i djeca.

Boravak u prirodi donosi brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje, ali i nekoliko potencijalnih opasnosti kojih planinari s djecom itekako trebaju biti svjesni. Zahvaljujući sljedećim savjetima, izbjegnite tipične pogreške planinara početnika i vratite se s izleta sretni i ispunjeni uspomenama bez suza i ozljeda.

1. Nikamo bez dobre pripreme

Planinar na put nikada ne odlazi nespreman – to je glavno pravilo kojim se trebate voditi. Hrvatska je neiscrpan izvor prekrasnih lokacija koja oduzimaju dah, no nisu sve prigodne za mala dječja stopala. Stoga se dobro informirajte i istražite planine u Hrvatskoj, kakav je teren, koliko su staze duge i ima li teških uspona koji bi kod djece mogli stvoriti paniku, strah i osjećaj nesigurnosti.

Za početak birajte destinacije koje su bliže vašem domu i koje su prikladne dobi vašeg djeteta – klinci u dobi od 4 godine mogu planinariti do 2 sata, dok oni od 8 godina mogu bez problema hodati i do 6 sati.

Savjet iskusnih planinara: Pretvorite izlet u igru i veselje tako što ćete se u planine zaputiti u društvu prijatelja s djecom.

2. Kvalitetne planinarske cipele su must-have

Da bi dječje nožice bez bolova i žuljeva stigle do cilja i natrag, svakodnevne tenisice zamijenite prikladnijom obućom. Investirajte u planinarske cipele, odnosno gojzerice, jer će njihovo robusnije gornjište štititi zglobove pri udaru o tlo, a čvrsti potplat s grubim ripnama onemogućiti proklizavanje.

Obavezno sa sobom ponesite kapu za zaštitu od jakog sunca i jakne za zaštitu od hladnoće, kiše i vjetra. Ne zaboravite i na rezervnu odjeću u slučaju da se mališani oznoje ili smoče u potoku ili rijeci, te priručnu prvu pomoć s flasterima, sredstvom protiv insekata, losionom ili gelom za ublažavanje uboda i lijekovima protiv boli ako dođe do iznenadnih
nezgoda.

Savjet iskusnih planinara: Neka vaše dijete samo pripremi svoj planinarski ruksak, a u kojem se obavezno moraju naći voda, omiljena igračka i pokoji slatkiš.

3. Neka djeca biraju tempo

Dječji koraci su kraći, što znači da djeca naprave više koraka nego odrasli. Stoga je preporučljivo planinariti polako, bez gledanja na sat – niti je planinarenje natjecateljska disciplina u kojoj je važno stići prvi na cilj, niti planinari negdje kasne. Budite realni kad su u pitanju fizičke mogućnosti vašeg djeteta, ne precjenjujte njegovu snagu niti ga tjerajte da nastavi hodati ako ga bole noge. Kako ne bi slušali plač i negodovanja, preporučujemo da na svom putovanju do cilja radite kratke, ali češće pauze.

Savjet iskusnih planinara: Pretvorite planinarenje u igru. Motivirajte ih tako da im prije putovanja pričate o mitovima i životinjama koje može susresti u šumi, a tijekom šetnje igrajte zabavne igre poput „Vidim, vidim“ ili „Kaladont“, ovisno o dobi djeteta.

4. U planine i s djecom koja su tek prohodala

Ne trebate se prestati baviti svojom omiljenom aktivnošću samo zato što vaše dijete još ne hoda ili je tek prohodalo. Planinariti je lako uz nosiljku, odnosno naprtnjaču za dijete koja je izgrađena od čvrste aluminijske konstrukcije i prozračnog materijala, ima udobno uzglavlje i podesivu visinu sjedala.

Savjet iskusnih planinara: Zaštitite dijete od sunca sjenilom i kremom za sunčanje visokim faktorom.

5. Naučite djecu kako pozvati pomoć

Vješti planinari znaju da planine kriju mnoge opasnosti. Budući da u prirodi svatko može nastradati, što zbog krive procjene ili nepažnje, a što zbog prirodnih neprilika ili napada životinje, važno je i djeci objasniti kako se ponašati u slučaju nezgode. Preporučljivo je stariju djecu naučiti kako se koriste GPS karte, vježbati s njima osnove orijentacije u prirodi i kako pozvati u pomoć Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Njihovi članovi su profesionalni alpinisti i speleolozi, ali i pravi anđeli čuvari koji brzo i kvalitetno pomažu stradalima u planini.

Savjet iskusnih planinara: Uvijek prije puta provjerite vremensku prognozu na željenoj destinaciji kako vam kiša, tuča, grmljavina i nagli naleti jakog vjetra ne bi pokvarili doživljaj.

Neka vam glavna motivacija za uspinjanje bude užitak boravka u prirodi, svježem zraku i društvu vaše djece. Naoružajte se prikladnom planinarskom opremom koja uključuje planinarske cipele, sportsku odjeću i ruksak – a sve to možete pronaći u Hervisu, najopremljenijoj trgovini sportske opreme svjetski poznatih marki.

Pročitajte više